Dolar

32,4854

Euro

34,7706

Altın

2.472,83

Bist

9.530,47

Srebrenitsa soykırımının 20. yılı

Srebrenitsa soykırımının 20. yılı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 12:37:44

Srebrenitsa soykırımının 20. yılı
Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden kurbanlar için düzenlenecek cenaze törenine katılan devlet ve hükümet başkanları Potoçari'ye geldi.

Liderler, Potoçari Anıt Mezarlığı'ndaki cenaze töreninden önce, ilk olarak soykırım kurbanları için hazırlanan Anı Odası'nı ziyaret etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da cenaze töreninin yapılacağı Potoçari'ye gelişi sırasında aracından vatandaşları selamladı.

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, burada yaptığı açıklamada, "geçmişin değiştirilemeyeceğini ancak daha iyi ve aydınlık bir gelecek inşa edilmesi gerektiğini" söyledi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç de burada bir soykırım işlendiğinin ve bu soykırımın kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kitaroviç, soykırımın işlendiği binalarda bulunmanın insan için çok zor olduğunu belirterek, "Suçlunun kim olduğunu biliyoruz. Suçlu, (Slobodan) Miloşeviç'in 1990'lı yıllardaki politikasıdır" diye konuştu.

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç ise Srebrenitsa'nın sonsuz bir acı ve tüm dünyaya bir uyarı olduğunu vurguladı.

- Sırbistan Başbakanı Vuçiç ıslıklandı

Bu arada, bu yılki cenaze törenine Sırbistan'ı temsilen katılan Başbakan Aleksandar Vuçiç, Anı Odası'na gelişi sırasında ıslıklandı.

Anı Odası girişinde Srebrenitsalı anneler tarafından karşılanan Vuçiç'e tepki gösteren vatandaşlar, "iki yüzlü" sloganları attı.

Srebrenitsa soykırımının 136 kurbanı daha bugün öğle namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilecek.

Haber Ara