Dolar

32,5353

Euro

34,8587

Altın

2.424,72

Bist

9.703,41

'Srebrenitsa soykırımı inkar edildikçe bölgede uzlaşma olmaz'

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power, 'Srebrenitsa soykırımı inkar edildiği sürece ne BMGK'da ne de bölgede anlamlı bir uzlaşma olur' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 21:58:40

'Srebrenitsa soykırımı inkar edildikçe bölgede uzlaşma olmaz'

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırladığı BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı için yapılan oylamanın ardından yaptığı konuşmada, Srebrenitsa soykırımı sırasında bölgede gazeteci olarak görev yaptığını söyledi.

Srebrenitsa'da yaşananların, mahkeme kayıtları ve tüm delilleriyle "soykırım" olduğunu vurgulayan Power, "Rusya'nın vetosu, Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının ailelerinin kalbini kırmıştır ve BMGK'nın sicilini biraz daha lekelemiştir" dedi.

Soykırım inkarının sadece kurbanların ailelerini yaralamayacağını aynı zamanda uzlaşıyı da engelleyeceğini dile getiren Power, " Srebrenitsa soykırımı inkar edildiği sürece ne bu Konsey'de ne de bölgede anlamlı bir uzlaşma olur. Rusya'nın, Srebrenitsa'da yaşananlarınsoykırım olduğunu inkar etmesi nedeniyle Konsey, sorumluluklarını yerine getirememiştir" diye konuştu.

"Utanç ve pişmanlık yaşıyoruz"

BM Senel Sekreter Vekili Jan Eliasson da Konsey'de yaptığı konuşmada, " Srebrenitsa soykırımı yakın tarihin en karanlık bölümlerinden birisidir. Bugün,BM ve uluslararası toplumun bu trajediyi önlemede başarısız olmasının utanç ve pişmanlığını yaşıyoruz" dedi.

Toplantıya video-konferans yöntemiyle bağlanan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Ra'ad el-Hüseyin de Srebrenitsa'da BM'nin, NATO'nun hava gücünü kullanmada yaşadığı tereddüdün katliama kapı açtığını ifade etti.

"Biz BM topluluğu nasıl oldu da Srebrenitsa'da bu katliamın gelişini göremedik?" diye soran Hüseyin, BM'nin katliamları önlemek için kararlı ve birlik içinde olması gerektiğini söyledi.

"Soykırım siyasi değil hukuki bir gerçektir"

İngiltere'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Peter Wilson da Rusya'nın tasarıyı veto etmesini eleştirerek,"Srebrenitsa'da soykırım işlendi. Bu siyasi değil hukuki bir gerçektir" dedi. Wilson, Rusya'dan, veto gerekçelerini Srebrenitsalı annelere izah etmesini de istedi.

İngiltere'nin, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırladığı BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını Rusya veto etmiş, Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela ise tasarıya çekimser oy kullanmıştı.

Haber Ara