Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Srebrenitsa için Rusya'nın kapısı çalındı

Sırbistan, Srebrenitsa katliamı ile ilgili BM'de herhangi bir karar çıkmaması, çıkan kararı ise veto etmesi için Rusya'nın kapısını çaldı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 11:07:21

Srebrenitsa için Rusya'nın kapısı çalındı

Sırbistan ve Bosna Sırp Cumhuriyeti, Srebrenitsa soykırımının 20. yıldönümünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde aleyhlerine herhangi bir karar alınmaması için girişimlere başladı. Sırplar Rusya'ya bu tarz girişimleri engellemesi, alınacak herhangi bir kararı ise veto etmesini önerdi.

Srebrenitsa katliamı Temmuz ayında 20. yılına girecek. Sırplar, Temmuz 1995'te binlerce Müslüman Boşnak'ı katletmişti. Her yıl öldürülenlerden kimliği tespit edilenler yeniden defnediliyor.

Katliamın 20. yıldönümü nedeniyle BM'de Sırplar aleyhine herhangi bir karar alınmaması için girişimler başladı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in Rusya'ya BM'de bu çerçevede bir karar alınmaması, alınacak kararın ise veto edilmesi için öneri götürdüğü belirtiliyor.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ise bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapacağı görüşmede Srebrenitsa ile ilgili herhangi bir karar alınmaması için talepte bulunacağını açıkladı. Dodik, Lavrov ile bugün Rusya'nın St. Petersburg şehrinde görüşecek.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic de Sırp Başbakan Aleksandar Vuciç'in bugün Norveç dönüşü Rusya nezdinde bazı girişimlerde bulunacağını söyledi. Dacic, Rusya'nın bu konuda kendilerine yardımcı olacağını umduklarını kaydetti.

Srebrenitsa katliamının soykırım olduğuna dair çok sayıda uluslararası mahkeme kararı olmasına rağmen Sırplar bunu inkar ediyor. Katliamda 7 binden fazla Boşnak erkek katledilmişti.

Haber Ara