Dolar

32,5960

Euro

34,7835

Altın

2.496,23

Bist

9.449,99

SPK'dan şirketlere 'torun' uyarısı

Sermaye Piyasası Kurulu, kurumsallaşmayan aile şirketlerine halka açılın çağrısında bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-13 05:16:44

SPK'dan şirketlere 'torun' uyarısı

Habertürk'te yer alan bilgide; Kurumsallaşmamış aile şirketlerine Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) ‘halka açılın' çağrısı geldi. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, aile içi çekişmelerden dolayı kurumsallaşmayan şirketlerin üçüncü kuşak tarafından batırıldığını belirtti. Ertaş “Halka açılan ve paylarının menkul kıymet borsalarında işlem görmesini sağlayan aile şirketleri, kurumsallaşmaya daha etkin ve hızlı geçiyor, sürdürülebilir ve küresel piyasada daha dayanıklı bir performans sergiliyor” dedi.

‘KURUMSALLAŞMA SÜRECİ HIZLANIYOR'

Halk arasında “Babalar kurar, oğullar yer, torunlar batırır” şeklinde söylemler bulunduğunu hatırlatan Ertaş, bunun temel sebebinin, yüksek performansla hızla yükselen aile şirketlerinde küresel rekabete dayanıklı bir yapının oluşturulamaması olduğunu vurguladı.

Ertaş, “Halka açılma ve payların menkul kıymet borsasında işlem görmesini sağlamakla şirketler, sermaye piyasasının denetim mekanizmaları sayesinde profesyonellik anlayışı oluşturma ve kurumsallaşma süreçlerini hızlandırmakta ve modern yönetim tekniklerine daha kısa sürede kavuşabilmektedirler” ifadelerini kullandı.

Halka açılan ve paylarının menkul kıymet borsalarında işlem görmesini sağlayan aile şirketlerinin kurumsallaşmaya daha etkin ve hızlı geçebildiğini dile getiren Ertaş, “Bu sayede kurumsallaşan aile şirketleri, sürdürülebilir ve küresel piyasada daha dayanıklı bir performans sergiliyor” diye konuştu.

 ‘GÖREV VE SORUMLULUKLAR NET BELİRLENMELİ'

Ertaş, “Kurumsallaşmak isteyen bir şirkette, yönetim kurulunun etkinliği, toplantılarının gerçekleşme şekli, kararların nasıl alındığı, üst yönetim ve yönetim kurulu ilişkisi, yönetim kurulunun hangi kriterler dahilinde işletileceği ve yönetim kurulunun görev ve sorumluluklarının net olarak belirlenmesi gibi hususların düzenlenmiş olması gerekiyor” ifadesini kullandı.

‘TEORİ SAHAYA YANSIMIYOR'

Ertaş, üçüncü kuşağın daha iyi eğitim almasının aile şirketlerinin kurumsallığa geçişinde sorunları kendiliğinden ortadan kaldırmayacağını belirterek asıl meselenin teori eğitiminin sahaya yansıtılamaması olduğunu söyledi.

'ÜLKENİN EKONOMİK HEDEFLERİNE CİDDİ KATKI YAPACAK'

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver de eğitim, farkındalık ve etik ilkenin yan yana gelmesi halinde şirketlerin kurumsallaşmasının hızlanacağını ve kurumsallaşma yolunda halka arzların önemli bir köprü vazifesi göreceğini vurguladı. Şirketlerin kurumsallaşmasının hızlanmasının, Türkiye ekonomisinin bütünü açısından kurumsallaşmayı da hızlandıracağını, bunun da ülkenin nihai ekonomik hedeflerinin gerçekleşmesine ciddi katkı sağlayacağını belirten Ünver, “Kurumsallaşma, fon arz ve talep edenler arasındaki ilişkinin optimum seviyede realize edilerek özkaynak finansmanının gelişimine de hız kazandıracaktır” dedi.

Haber Ara