Dolar

32,5861

Euro

34,8602

Altın

2.495,11

Bist

9.688,82

Sosyal devlet olmanın yüzakıyla bir adım daha atıldı! 100 bin konutluk müjde heyecanlandırdı

Her yıl 100 bin konut inşa ederek sosyal konut açığını kapatmayı hedefleyen Kabine, geçen yıl başlattığı seferberliğinin ikinci halkası için adım attı. Finansal altyapısı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, uygulaması ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca yapılacak olan 100 bin konuta talep süreci, kura çekilişleri, inşası ve teslimleriyle ilgili takvim de belirlendi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-15 20:32:49

Sosyal devlet olmanın yüzakıyla bir adım daha atıldı! 100 bin konutluk müjde heyecanlandırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdelediği Sosyal Konut Projesi ile 2020 yılında 100 aile daha düşük maliyetle konut sahibi olmanın mutluluğunu yaşayacak. İlk defa evsahibi olacak vatandaşları heyecanlandıran müjdeli haberin ardından merak edilen sorulara cevap aradık.

Bakan Albayrak: Finansal altyapısı hazır

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, çok düşük maliyetle dar gelirli vatandaşlarımızı konut sahibi yapacak çok önemli bir projeyi daha hayata geçiriyoruz” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Her yıl 100 bin konutu vatandaşlarımıza kazandıracak bu proje modelinin finansal altyapısını tamamladık. İnanıyorum ki, pek çok ailemizi bu sayede sevindirmiş olacağız. İstiyoruz ki hiçbir vatandaşımızın en temel haklarından olan barınma sorunu kalmasın. Bizim mücadelemiz, büyük ve güçlü Türkiye mücadelesi. Bu idealin ancak bağımsız ve güçlü bir ekonomiyle mümkün olacağına inanıyoruz. Tüm politikalarımızı, stratejimizi bu doğrultuda hazırlıyor ve uyguluyoruz. Ülkemizi bu değere kavuşturmak, milletimizin huzurunu, refahını, sosyal ve ekonomik imkânını daha da artırmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Bakan Kurum: Konut sayısı iki katına çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, mart ayında başlatılan 50 bin konut projesi için 638 bin kişinin başvurduğunu hatırlatarak, “Üreteceğimiz konut sayısının 12 katı başvuru aldık. Şimdi hedefimizi bir üst noktaya taşıdık. Vatandaşımızın bu yoğun talebi karşısında Edirne'den Hakkâri'ye 81 ilimizde inşa edeceğimiz yıllık konut sayısını 50 binden, yıllık 100 bine çıkarıyoruz” diye konuştu.

TOKİ'nin yüzakları

Bugüne kadar TOKİ vasıtasıyla yüzde 90'ı sosyal konut vasfında 857 bin konut inşa edildi. TOKİ imzasıyla 24 bin derslikli okullar, 40 bin yatak kapasiteli hastaneler, bine yakın ticari iş yeri, kamu kurumlarının hizmet binaları, stadyumlar, çok sayıda sosyal ve kültürel tesis de ülkemize kazandırıldı. TOKİ'nin son iki yılda göz dolduran hizmetlerinden birisi de ülke genelinde sayıları yüze yaklaşan millet bahçeleri oldu.

Zeytinburnu Beştelsiz projesi için yeni adım

Konut üretim çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Zeytinburnu Beştelsiz projesi için yeni bir adım attı. 22 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilecek ihale sonucunda Zeytinburnu Beştelsiz projesinde 160 adet konut ve 49 adet dükkan yer alacak.

Gözler İstanbul'da

5 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuna açıkladığı ‘50 bin sosyal konut' müjdesinin ardından, 67 ildeki 140 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) projesindeki konutlar için 45 günde 636 bin 787 kişi başvuru yapılmıştı.

Anadolu yakası da olacak

İstanbul'da farklı semtlerde yer alan 5 projedeki 6 bin 300 konut 320 bine yakın başvuru almıştı. Bu defa hem konut sayısının hem de başvurunun daha da artması bekleniyor. 2019'da yapılan çekilişlerde Başakşehir ilçesi öne çıkarken, bu defa Anadolu yakasında Tuzla, Pendik bölgelerinin öne çıkması bekleniyor. 

Her il için ayrı çekiliş

Müracaatların hemen ardından başlaması planlanan çekilişler için her ilde farklı bir tarih belirlenecek. Yılın ilk çeyreğinde sonlandırılması planlanan çekilişlerde şansı olanlar için işlemler devam ettirilecek. Kurada adı çıkmayan vatandaşlara paraları ise iade edilecek.

Bu yıl 9.7 milyar liralık değer oluştu

2019 yılında sahipleri netleşen TOKİ sosyal konutlarının toplam değeri 9.7 milyar lirayı buluyor. Projelerde yer alan 2+1 konutların büyüklükleri 75 ile 85 metrekare arasında değişirken fiyatları 116 bin 400 lira olarak açıklanmıştı. Büyüklükleri 110 ile 128 metrekare arasında değişen 3+1 konutların fiyatı ise 170 bin 720 lira olarak açıklanmıştı.

Emekli ve şehit ailelerine de var

Bu yıl sahipleri netleşen 50 bin yeni sosyal konut projesinde yüzde 10 şehit aileleri ve vazife malullerine, yüzde 5 engellilere, yüzde 25 de emeklilere kontenjan ayrılırken, benzer bir uygulamanın 100 konutluk sosyal konut kampanyasında da gündeme gelmesi bekleniyor.

Merak edilen konular

Yöresel dokuya ve yatay mimariye uygun, mahalle kültürünü ve komşuluk ilişkilerini yaşatan, enerji verimli ve sıfır atık uyumlu projeler hayata geçirilecek.

İnşaatlar hemen başlıyor

Her biri 4-5 veya 6 katlı olacak sosyal konutların inşasına 2020 yılının ilk çeyreğinde başlanıp en kısa sürede tamamlanması planlanıyor.

Kimler yararlanacak?

İşçiden memura, ev hanımından esnafa milletimizin tüm kesimleri, özellikle de dar gelirli vatandaşlar sabit taksit, düşük peşinat ve uzun vade imkanlarıyla ev sahibi olabilecekler.

Başvurular ne zaman?

Sosyal konutlar için başvurular 15 Aralık-15 Ocak tarihleri arasında yapılacak.

Daire tipleri nasıl olacak?

50 bin konutluk seferberlikte olduğu gibi daire tipleri 2+1 ve 3+1 şeklinde planlandı. 2+1'lerin brütü 75 ve 85 metrekare 3+1'lerinki ise 100 metrekare olarak projelendirilecek.

Fiyat aralıkları ne olacak?

2+1 tipi konutlar 140-180 bin lira fiyat aralığında, 3+1 tipi konutlar ise 160-210 bin lira fiyat aralığında satışa sunulacak.

Ödemeler nasıl yapılacak?

Müracaatın ardından bir takvim çerçevesinde gerçekleştirilecek kuralarda adı çıkan vatandaşlar, yüzde 10 peşinatın ardından kalan tutarın tamamı için iline göre aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkânına kavuşacak.

Teslimler ne zaman?

Daireler sahiplerine inşaatın başlangıcından itibaren en geç 24 ay içerisinde teslim edilecek. Bazı illerde bu sürenin 1-1.5 yıla da çekilmesi ihtimali var.

Haber Ara