Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Sonbahar hüznüyle nasıl başa çıkılır?

Uzmanların görüşüne göre, sonbahar hüznü ile başa çıkabilmek için rutine bağlı kalmak ve zinde olmak gerekiyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-22 08:21:14

Sonbahar hüznüyle nasıl başa çıkılır?

Sonbahar hüznü mevsim dışı için doğal bir durumdur; ancak bir rutine bağlı kalarak ve zinde olarak üstesinden gelinebilir.

Psikoloji ve immünoloji alanındaki uzmanlar, Pazar günü TASS ajansı ile yaptıkları röportajda bundan bahsetti.

Psikolog Elena Poyarkova, soğuk havanın başlamasıyla günlerin kısaldığını ve gecelerin uzadığını, yeterli güneş ışığı ve D vitamini olmadığını, bunun da miskinlik, uyuşukluk ve ruh halinde bozulmaya neden olabileceğini hatırlattı. Böylece ruh, değişen dış koşullara uyum sağlar.

Psikolog Poyarkova'ya göre hüzne yenik düşmemek için, günlük rutine riayet etmek ve olumsuz hava nedeniyle yürümekten ve arkadaşlarla buluşmaktan vazgeçmemek, sporu unutmamak da dahil olmak üzere eski yaşam tarzını sürdürmek önemlidir. "Uyanmakta zorlananlar egzersizleri yapmalı" diyor psikolog Poyarkova. "Egzersizleri yapan kişi kendini daha zinde hissediyor. Fiziksel güç de duygusal durumu etkiler, endorfinler kana salınır."

Kendi kendine organizasyon

Rus İmmünologlar Bilimsel Derneği başkan yardımcısı Ivan Kozlov, öz denetimin sonbahar döneminde kötü ruh hali ve ilgisizlikle başa çıkmaya yardımcı olacağından emin: "Havayı değiştiremeyiz, kendimizi organize etmeliyiz. Birçoğu kendini izolasyon üzerine organize ettikten sonra, muhtemelen herkes bunu yaptı. Daha fazla iletişim kurmanız, daha fazla çalışmanız, açık hava etkinliklerine daha fazla zaman ayırmanız gerekiyor. Sonbahar hüznü çok az ışık olduğu gerçeğinden kaynaklanıyor." Doktor ayrıca sonbahar-kış döneminde normal beslenmenin D vitamini eksikliğini önlemeye yardımcı olacağını vurguladı. Bunu yapmak için daha sık balık, sebze ve meyve yemelisiniz.

Psikolog Poyarkova, "İşe giderken sıcak kahve veya taze yoğurt almak gibi olağan ritüelleri de korumalısınız. Aynı zamanda, bunu sabahları değil, iş molası sırasında da yapabilirsiniz" diye düşünüyor.

Kaynak: TASS

Haber Ara