Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

Somali'ye 30 yıl aradan sonra ilk borcu verdiler

Dünya Bankası (World Bank) çatışmalar ve kuraklıkla mücadele eden Somali’ye son otuz yıldır ilk defa kamu mali reformları için 80 milyon dolar borç verdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-27 08:27:05

Somali'ye 30 yıl aradan sonra ilk borcu verdiler

Timetürk Çeviri

Washington merkezli Dünya Bankası 1991 yılında savaş patlak verdiğinde Somali ile ilişkilerini askıya almıştı ancak 2003 yılında Somali'ye destek vermeye devam etti. O dönemde ise diğer yardım kuruluşları gibi HIV/AIDS'le mücadele ve besi hayvanları programına odaklanacağını duyurmuştu. O tarihten bugüne kadar Somali hükümetine doğrudan bir yardım onaylanmamıştı.

"YARDIMLARIMIZ SOMALİ İÇİN KİLOMETRE TAŞI"

2013 başlarında ise Somali federal hükümeti ile doğrudan bağlantı yine kuruldu. Bankanın yönetim kurulu iki ayrı program için 80 milyon dolar World Bank yönetim kurulu tarafından onaylandı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, “Verdikleri kredi Somali'nin gelişimi ve yeniden yapılanmasında bir kilometre taşı oluşturuyor.”

Kurumdan ayrıca Mogadişu'da eğitim, sağlık, temiz suya ulaşım, enerji ve finans alanında vatandaşlara hizmet için Somali hükümetiyle "Ülke Ortaklığı Çerçevesi" programı adı altında çalışılacağı ifade edildi.

Somali'nin ekonomisinin ise banka ve ülke arasındaki ortak hizmetler yürürse 2019-2022 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 3.5-4.5 oranında büyümesi bekleniyor.

DÜNYA BANKASI: "TARIM SARSINTILARA AÇIK DURUMDA"

Banka'dan ayrıca, “Tarım ekonominin anahtarı konumunda olsa da sarsıntılara açık durumda. Aynı şekilde büyümenin ana yürütücüleri özellikle finans, ulaşım, iletişim ve ticaret sektörlerindeki hizmetler olmaya devam edecek” denildi.

Militanların elinde on yılar süren çatışmalara ek olarak Somali El Kaide bağlantılı El Şebab örgütünün ayaklanması, kıtlık ve deniz korsanları nedeniyle de yıllarca darbe yedi.

Ülkenin bir kısmı halen militan şiddetiyle boğuşuyor ancak başkentte son yıllarda görülen bir dereceye kadar görülen istikrar yerli ve yurt dışındaki Somalililerin yatırımını cezbetti. 

IMF'DEN DE OLUMLU TAHMİN GELDİ

Geçtiğimiz hafta Uluslararası Para Fonu IMF de geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığı atlatan Somali ekonomisinin 2017 yılındaki 2.3 büyüme oranından bu yıl 3.1 büyüme oranına yükseleceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Kaynak: newsaf.cgtn.com

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara