Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Somali'de yeni büyükelçilik açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet Somali’nin başkenti Mogadişu’ya giderek buradaki Türk büyükelçiliğinin açılışını yaptı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-05 10:06:40

Somali'de yeni büyükelçilik açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyaretlerindeki son durağı, yeni büyükelçilik kompleksinin açılışının yapılacağı Somali oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet Somali'nin başkenti Mogadişu'ya indiğinde, yenileme çalışmalarına rağmen epey mütevazı görünen havalimanında önceki duraklar Uganda ve Kenya'dan farklı bir atmosfer vardı. Heyetteki gazeteciler dahil herkes için onlarca zırhlı araç apronda bekliyordu. Üzerinde ağır makineli tüfekler bulunan kamyonetlerle çok sayıda yerel güvenlik görevlisi de dışarıda konuşlanmıştı. Ayrıca Mogadişu'da görevli Türk Özel Harekâtçılar, Akrep tipi araçlar eşliğinde kuş uçurtulmadı.

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Seyh Mahmud ile birlikte büyükelçilik kompleksinin açılışını yaptı. Erdoğan konuşmasında “Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi, dünyada 1 numara. Burası 80 dönüm. Dünyada bu kadar büyük alanı olan büyükelçiliğimiz yok.” dedi.

TİKA Başkanı Serdar Çam da “Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan iken 2011'de buraya ilk geldiğinden beri TİKA, Kızılay, sivil toplum örgütleri ve devletimizin yardımlarının toplamı 1 milyar dolara ulaştı” dedi.

Büyükelçilik külliyesi 7 bloktan oluşuyor. Ayrıca içinde helikopter pisti, cami, tenis kortu, halı saha ve akaryakıt istasyonu bulunuyor. Açılışta konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yeni “büyükelçilik külliyesi”nin 65 milyon dolara mal olduğunu söyledi, “Burayı PKK'lılara karşı kahramanca mücadele eden Özel Harekât timi koruyor” diyerek teşekkür etti.

ASKERİ EĞİTİM VERİLECEK

Kızılay da Mogadişu'da 600 öğrenci kapasiteli bir sağlık meslek yüksek okulu yapıyor. Eylülde hizmete girecek. Ayrıca Türkiye büyükelçiliğin yanında, Somali ordusu için subay, astsubay yetiştirecek, 400 dönümlük bir askeri eğitim merkezi inşa ediyor. 

Haber Ara