Dolar

32,3310

Euro

35,0504

Altın

2.284,79

Bist

8.979,85

Sokaktaki Rus vatandaşı ne diyor: Galiba, Putin iktidarı hiç bıkmayacak…

Putin’e 2024 sonrası 12 yıl daha başkanlık yolu açacak anayasa değişikliği Duma’da kabul edilmesi Rusya’da farklı tepkilere yol açtı. Bazı vatandaşlar, “Bu kadar oyuna, anayasa değişikliğine ne gerek vardı? Baştan söyleyip ömürboyu başkanlık ilan etse daha iyiydi' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-12 18:12:41

Sokaktaki Rus vatandaşı ne diyor: Galiba, Putin iktidarı hiç bıkmayacak…

Henüz mevcut görev süresinin dolmasına 4 yıl kala, Putin'e 2024 sonrası 12 yıl daha başkanlık yolu açacak anayasa değişikliği Duma'da kabul edildi.

Rus liderin, “ülkede siyasi istikrarı korumak ve iktidar boşluğu oluşturmamak için” erkenden gündeme getirdiği savunulan anayasa değişikliği 22 Nisan'da  referanduma sunulacak.

“Evet” oyu çıkarsa, Anayasa Mahkemesi de “2 dönem, yani 12 yıldan fazla kimse başkanlık yapamaz; mevcut başkan hariç” şeklimde özetlenebilecek maddeye itiraz etmezse, Putin'in iktidarını 2036'ya kadar uzatacak yol açılmış olacak.

Bu arada yasa, birden fazla kişinin yapacağı protesto gösterileri için önceden izin almayı şart koştu.

Peki Rusya halkı, “sokaktaki adam” buna ne diyor?

Kommersant gazetesine konuşan vatandaşlarının hiç birinin soyadını açıklamaması dikkati çekiyor.

Putin'in yeni dönemde de başkan olma ihtimalini 'korkunç' bulan emekli Yelena, “Eğer 20 yıl onun yönettiği ülkede daha iyi yaşam şartları oluşmadıysa, bundan sonra da olmaz” diyerek tepkisini dile getiriyor.

62 yaşındaki vatandaş Lidiya ise, “İsterse hayatının sonuna kadar başkanlık yapsın. 1990'larda emekli maaşlarının ödenmediği dönemleri hatırlıyor musunuz? Madencilerin grevini? Bush'un Yeltsin'in omuzuna vurup gülmesini? Oysa Putin'e saygı duyuyorum. Onun sayesinde ayaklarımızın üstünde durduk” diyor.

53 yaşındaki hemşire Karolina, Putin'in iki dönem daha başkanlık yapma ihtimalini “kabus” diye niteliyor: “Gençlere yol açmak lazım.”

60 yaşındaki Sbiriyalı  Larisa, Putin'in ülkede alternatifi olmadığını söylüyor: “Gerçi ben hep Jirinovski'ye oy veriyorum  ama o artık yaşlı” diyor.

70 yaşındaki Ludmila, Putin sayesinde dünyanın Rusya'ya saygı duymaya başladığını, Putin'in iktidarı elinde topladığını söyleyip, “Bizle başka türlüsü olmaz. Bizim millete zayıflık gösterirseniz, biz Ruslar seven, saygı gösteren olursa hemen sırtına bineriz” diyor. 

45 yaşındaki Denis, “İstikrar diyorlar, nerede? İktidarda istikrar var, hayatta yok. Putin'in 20 yılda başarısını göremiyorum” diye dert yanıyor.

16 yaşındaki öğrenci Vlad'ın görüşü: “Yeni birisi gelse, aç bir kurt gibi daha fazla çalacak. Putin çalıyor mu çalmıyor mu bilmiyorum, ama diğerlerine çalacak fırsatı veriyor.”

20 yaşındaki öğrenciler Andrey, Aleksandr ve Tatyana ise, “Biz Putin devrinde doğduk. Eğer o giderse ne olur, belli değil” diye kaygı dile getiriyor.

Gazeteye konuşan farklı yaş ve meslek gruplarından bazı vatandaşların görüşleri de şöyle:

“Eğer Putin kalırsa çok kötü olur. Çünkü sosyal olmayan politikalar güdüyor. Bize ne olacağına sadece o karar veriyor.”

“Eğer kendisi kalmak istiyorsa ona kim hayır diyebilir ki? Her şeye kendisi karar veriyor.”

“E hani kendisi gideceğini söylemişti? Ne oldu?”

“Durum üzücü. Demek Kuzey Kore gibi yaşayacağız. Moskova'da mitinglere de katıldım ama sonuç yok. Bence şansımız yok. Kalifiye olanlar gitti, olmayanlar kaldı zaten.”

“Galiba Putin iktidarı, hiç bıkmayacak…”

“Umarım devam etmez. Çünkü 20 yılda yaptıkları başarılı olmadı…”

"Bu kadar oyuna, anayasa değişikliğine ne gerek vardı? Baştan söyleyip ömürboyu başkanlık ilan etse daha iyiydi."

“Rusya'da kim kötü yaşıyorsa kendisi suçludur. Ondan başka kim ülkeyi böyle yönetebilir ki, hepimizi korkalım?”

"Anayasa Mahkemesi'nin adaylığın önünü kesecek bir karar verme şansı mı var?"

"Dünya krizden geçerken Putin'in iktidarda kalmamasının nedeni yok. Rusya Putin'le ayağa kalktı, devam etmesi lazım."

 "Putin devrinde doğanların Putin devrinde ölme şansları var!" (Twitter)

Haber Ara