Dolar

32,5026

Euro

34,7509

Altın

2.491,27

Bist

9.524,59

Şok edici röntgen görüntüleri!

Koronavirüs yaralara ve hasara neden oluyor... Çekilen röntgen görüntüleri, koronalı bir kişinin akciğerinin, sigara içenlerin akciğerinden daha kötü olduğunu gösteriyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-16 09:00:42

Şok edici röntgen görüntüleri!

İngiliz The Sun gazetesinin 15 Ocak 2021 Cuma günkü haberine göre, şok edici röntgen görüntüleri, koronavirüsünün hastaların akciğerlerinde neden olduğu yara ve hasarın, onları sigara içenlerin akciğerlerinden daha kötü hale getirdiğini gösterdi .

Önceki raporlar, salgının merkez üssü Çin'in Wuhan kentindeki önde gelen bir hastanede koronavirüsten iyileşen seçilmiş bir hasta örneğinin % 90'ının akciğer hasarı yaşadıklarını bildirdi. Ve bu hastaların % 5'i koronavirüsüne yakalandıktan sonra tekrar karantina altına alındı.

Koronavirüsü ile enfekte bir akciğerin şok edici resimleri

Fotoğraflar, geçen yıl salgın patlak verdiğinden bu yana binlerce korona hastasını tedavi eden Texas Tech Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nde yardımcı doçent olan Dr. Brittany Bankhead-Kendall tarafından paylaşıldı.

Görüntüler, normal bir kişinin akciğerlerini, sigara içen kişinin akciğerlerini ve koronavirüs bulaşmış bir hastanın akciğerlerini gösteriyor.

38019008-9148817-image-a-65_1610657050246

Normal bir akciğerin filmi..

Normal akciğerler koyu ve şeffaf bir şekilde görünürken; sigara içen kişinin akciğeri ise kısmen beyaz görünüyor ve bazı yara izleri bulunuyor. 

Koronavirüs ile enfekte olan bir kişinin akciğeri ise, bazı kısımlarda neredeyse tamamen opak görülüyor.

Akciğeri görüntülerini değerlendiren Dr. Brittany Twitter'da şunları yazdı: "Bunu kimin duyması gerektiğini bilmiyorum, ancak bir kovid enfeksiyonundan sonra akciğerler, şimdiye kadar gördüğümüz en yoğun sigara içenlerin akciğerlerinden daha kötü görünüyor. Çöküyorlar, kan pıhtılaşıyor ve nefes darlığı devam ediyor ...".

38019012-9148817-image-a-64_1610657043287

Koronavirüsü ile enfekte olmuş bir akciğerin filmi... Semptomsuzlarda bile vakalar çoktur

Doktorlar, kovid-19'un uzun vadeli yansımaları ve koronavirüsünden kurtulanların çoğunun yaşadığı semptomlar hakkında önceden uyarıda bulundular. Bu semptomlar arasında yorgunluk, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, kas ve eklem ağrısı ve bilinç bulanıklığı yer alıyor.

Daha sonra Amerika'nın CBS 11'ine konuşan Dr. Brittany, “Fotoğrafları Twitter'da paylaştıktan sonra, bu sorunu yaşayan kişiler hakkında kaç tane yanıt aldığımı size söyleyemem" dedi.

38019010-9148817-image-m-63_1610657037466

Sigara içen kişinin akciğer görüntüsü...

Dr. Brittany, ayrıca tedavi ettiği kişiler arasında, semptomları olanlarda göğüs röntgenlerinin beklemediği kadar kötü olduğunu açıkladı. “Ve semptom göstermeyen insanlarda bile, X ışınları vakaların yaklaşık dörtte üçü kadar kötüydü”, diye ekledi.

Dr. Brittany, koronavirüsünden kaynaklanan herhangi bir yara izinin zamanla iyileşip iyileşmeyeceğinin henüz net olmadığını, ancak kalıcı nefes darlığı yaşayan herkesin doktoruyla konuşması gerektiğini sürdürdü. Önceki çalışmalar akciğer hasarını ortaya çıkardı

Wuhan Üniversitesi Zhongnan Hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi Direktörü Peng Zhi Yong liderliğindeki bir ekip olan Firstpost tarafından yayınlanan önceki bir çalışmada ise, geçen Nisan ayından bu yana 100 iyileşmiş korona hastası vakasını takip ediyordu. Çalışma hastalarının ortalama yaşı ise 59'dur. 

Peng'in ekibi, çalışma altındaki hastalara altı dakikalık yürüme testi yaptı ve iyileşen hastaların altı dakikada 400 metreden fazla yürüyemediklerini, sağlıklı akranlarının ise aynı sürede 500 metre yürüyebildiklerini buldu. 

Pekin Üniversitesi Çin Tıbbı Dongzhimen Hastanesinde çalışan doktor Liang Tengxiao, iyileşen bazı hastaların hastaneden taburcu olduktan 3 ay sonra bile oksijen makinelerine güvenmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Sonuçlar ayrıca 100 hastadan alınan örneklerin % 10'unda korona virüsüne karşı antikorların kaybolduğunu gösterdi. Ve bağışıklık sistemleri tamamen iyileşmedi

Raporda, koronavirüsü için nükleik asit testlerinde % 5'in negatif, immünoglobulin (IgM) testlerinde ise pozitif sonuç alındığı belirtildi. 

İmmünoglobulin, genellikle bir virüse saldırdığında bağışıklık sistemi tarafından üretilen ilk antikordur. Bu testin pozitif çıkması, genellikle kişinin virüse yeni bulaştığı anlamına gelir.

Dahası, 100 hastanın bağışıklık sistemi, insan vücudundaki virüsleri öldürmek için anahtar bir güç olan düşük seviyelerde B hücresi gösterdiklerinden tam olarak iyileşmedi. Ancak aynı zamanda, enfekte olmuş hücrelerin dışındaki yalnızca viral antijenleri tanıyan yüksek T hücreleri seviyeleri de gösterdiler.

Kaynak: The Sun

Haber Ara