Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

SMDK: Müzakereler hemen başlayabilir

Uluslararası örgütlerle yakın ilişki içerisinde bulunan ve Suriye askeri muhalefeti tarafından eleştirilen SMDK Başkanı Halid Hoca, şartların uygun olması halinde müzakerelerin hemen başlayabileceğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-25 23:09:09

SMDK: Müzakereler hemen başlayabilir

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, Cenevre görüşmelerinin 29 Ocak'ta başlayacağını açıklamasının ardından, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, bütün işin Cenevre müzakerelerine tarih belirlemeye bağlı olmadığını söyledi.

SMDK'nın resmi sitesi Etilaf 'da yayınlanan habere göre Hoca, "Bizim için müzakere tarihi önemli değil. Eğer uluslararası siyasi irade müzakerelere uygun bir ortam hazırlarsa yarın bile olabilir. Biz katılımcı heyetimizi belirledik" dedi. Hoca, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptıkları görüşmede ise sadece İran ve Rusya'nın mesajlarını kendilerine ilettiğini söyledi.

‘Kerry yeni bir şey söylemedi'

Hoca, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile muhaliflerin belirlediği Yüksek Müzakere Heyeti'nin görüşmesi hakkında da bilgi verdi. Rusya ve İran'ın Cenevre görüşmelerini başarısızlığa uğratma çabalarının sürdüğünü söyleyen Hoca, ‘John Kerry, bize yeni şeyler söylemedi. Görüşmemiz, Kerry'nin bize İran ve Rusya'nın mesajlarını iletmesinden ibaretti' dedi ve şunları söyledi:
"Kerry bize herhangi bir vaatte ya da inisiyatif önerisinde bulunmadı” diyen Hoca, “Uzun zamandır kendisini bize İran ve Rusya'nın mesajlarını iletmekle meşgul ediyor. İran ve Rusya'nın mesajları ise ortak ulusal hükümet kurma ve Beşşar Esed'in yeni seçimlerde aday olmasını kabul etmemizi önermekten ibaret"

‘ABD, Demokratik Suriye Güçleri'ne destek veriyor'

ABD'nin Demokratik Suriye Güçleri'ne olan desteğine de dikkat çeken Hoca, bu oluşum üzerinden yeni bir muhalefet icat etme çabası olduğunu söyledi:

"ABD, Demokratik Suriye Güçleri'nden yana girişimlerde bulunuyor, bu oluşum Rusya'nın destek verdiği Demokratik Suriye Meclisini ortaya çıkaran oluşumdur. Bu meclis Suriye halkının temsilcisi olan gerçek muhalefete alternatif, rejim vesayetinde bir muhalefet icat etme çabasından doğmuştur."

Haber Ara