Dolar

32,3841

Euro

35,0728

Altın

2.325,97

Bist

9.104,31

SMDK Genel Kurulu toplantısı

SMDK Genel Kurulu toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-11 21:45:25

SMDK Genel Kurulu toplantısı
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Genel Kurulu, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın önerdiği çalışma gruplarına katılmama kararı aldı.

Ülkede yaşanan son gelişmelerin değerlendirildiği ve üç gün süren SMDK Genel Kurul toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, koalisyonun, "Suriye'de diktatör rejimden bağımsız ve hür, tüm vatandaşların eşitlik ve adalet ilkesinden yararlandığı bir devlete geçişi temin edecek siyasi çözümden yana olduğu" ifade edildi.

De Mistura'nın gündeme getirdiği, taraflar arasında oluşturulacak çalışma gruplarına katılmama kararı alındığının belirtildiği açıklamada, Cenevre-1 Bildirisi ve BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarına bağlılık vurgusu yapıldı.

Açıklamada, BM'nin arabuluculuk çalışmalarının Şubat 2014'teki Cenevre-2 Konferansı'ndan bu yana sadece geçici ateşkes sağlanması ve istişare görüşmeleri yapılmasıyla sınırlı kaldığı belirtildi.

Rusya'nın saldırılarına da değinilen açıklamada, "Rusya'nın uluslararası kanunu çiğneyen saldırıları, sivilleri öldüren, savaş suçu ve insanlık karşıtı suç işleyen bir rejime destek vermesi, onun BMGK'nın daimi üyesi olarak taahhüt ettiği yükümlülükleri yerine getirmediğini ve siyasi çözüm şansını düşürdüğünü göstermektedir" ifadesi kullanıldı.

SMDK ayrıca, Suriye halkının, Cenevre görüşmelerinin en önemli aktörlerinden olan Rusya'yı, "ülkede gergin bir atmosfer oluşturmak ve çözüm sürecini baltalamakla" suçladı.

De Mistura, Suriye krizinin çözümü için temmuz ayının sonlarında, Suriye Hükümeti ve muhaliflerin temsilcilerinden oluşan 4 çalışma grubunun kurulmasını öngören bir öneri sunmuş ve bunu hayata geçirmek için 22 Eylül'de çalışma grupları için başkan tayin etmişti.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara