Dolar

32,5610

Euro

34,6876

Altın

2.491,36

Bist

9.524,59

SMDK'dan operasyonlara itiraz

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura'yla bir araya gelen SMDK Başkanı Hoca, 'operasyonların Esed rejimini kapsamaması yanlış,' dedi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-05 00:50:33

SMDK'dan operasyonlara itiraz

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyeleri, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve beraberindeki heyetle İstanbul'da bir araya geldi.

BM Cenevre Ofisi'nden yapılan açıklamada BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura'nın, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri kapsamında İstanbul'da SMDK'nın siyasi komitesi başkanı ve üyeleri ile bir araya geldiği ifade edildi.

Açıklamada Mistura'nın, İstanbul'daki muhataplarından Cenevre Bildirisi'nin uygulanması hakkında görüşlerini dinlediği aktarıldı.

Her iki tarafın da, Suriye'de devam eden çatışmalara siyasi çözüm bulunmasının aciliyetinin önemi noktasında hemfikir olduklarının altını çizdiği ifade edildi.

Mistura, "Benim bugünkü SMDK'ya ziyaretim, Cenevre görüşmeleri çerçevesinde tüm Suriyelilere ülkenin ilerde nasıl şekillenmesi gerektiği noktasında fikirlerini paylaşmaları için verdiğim bir fırsat olarak gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.

SMDK Başkanı Hoca'dan Esed rejime çağrı

SMDK Başkanı Halid Hoca da, görüşmede yaptığı açıklamada, heyete Suriye'de siyasi bir çözüme ulaşmak için birçok uluslararası girişimleri devre dışı bırakan Esed rejimine, müzakere masasına geri dönmek için baskı yapmaları konusunda çağrıda bulundu.

Hoca, Mistura ve ekibi tarafından, rejimin Halep'teki varil bombalı saldırılarının kınanması hakkında yapılan basın açıklamasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

"Terör örgütü DAEŞ'e karşı yapılan operasyonların Esed rejimi ve ona destek veren terör örgütlerini kapsamaması yanlış ve yararsız bir yaklaşımdır" diyen Hoca, Suriye'de devam eden çatışmalara siyasi çözüm bulunması, Cenevre Bildirisi'nin uygulanması, sivil yönetimin güçlendirilmesi, insani yardımın sağlanması, yerlerinden edilen Suriyelilerin geri dönmesi ve aşırılığa karşı mücadele edilmesi için Suriye'de güvenli bölgelerin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Cenevre'deki Suriye görüşmeler

Öte yandan, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri de devam etti. Mistura'nın yardımcısı Remzi Ez-Zeldin Remzi bugünkü görüşmelerde Japon ve Suriyeli temsilcilerle bir araya geldi.

Elçiler, temsilciler ve uzmanlar seviyesinde 5 Mayıs'ta başlayan ve taraflarla ayrı ayrı yapılan Suriye görüşmelerinin yaklaşık 6 hafta sürmesi bekleniyor.

Mistura, Suriye görüşmelerine rejim dışında 40'ın üzerinde Suriyeli grup ile yaklaşık 20 bölgesel ve uluslararası aktörün davet edildiğini ve bunlar arasında Suriye'ye komşu ülkeler, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler, siyasi ve askeri aktörler, Suriyeli kadınlar, kurbanlar, siviller, diasporalar ve dini liderler bulunduğunu ifade etmişti.

Haber Ara