Dolar

32,3844

Euro

35,0304

Altın

2.326,26

Bist

9.079,97

SMDK'dan Nusra'ya Dürzi uyarısı

SMDK, Nusra'nın Dürzilerle çatışmasının Suriye rejimine çıkar sağlamaktan başka yarar sağlamayacağını açıkladı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-12 10:11:54

SMDK'dan Nusra'ya Dürzi uyarısı

Dünya Bülteni'nin haberine göre; Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Nusra Cephesi ile Dürzi köylüler arasında İdlib'de çıkan çatışmalar hakkında açıklama yaptı. SMDK Sözcüsü Salim Muslat yaptığı yazılı açıklamada, "Suriye rejimine ve halktan çıkar sağlamaya çalışanlara hizmet etmekten başka bir hedefi olmayan, olayların yanlış anlaşılmasına yol açarak devrimcilere karşı algıyı kirleten her türlü iç çatışmayı reddettiklerini" duyurdu. Muslat, "SMDK'nın Suriye halkının tüm oluşumlarıyla birlikte birliği ve selametine bağlı olduğunu" belirtti.

Rejimin Suriye halkını katletmeye devam ettiğine işaret eden Muslat, "İdlib'te sivillerin üzerine varil bombası yağarken, Nusra Cephesi'nin Dürzi vatandaşların yaşadığını Kalb Levze köyünde çıkan çatışmada onlarca Dürzi vatandaşı katletmesinin Suriye halkını derinden üzdüğünü, çatışmanın Nusra tarafından çıkarıldığını" söyledi.

Muslat, "Bölgedeki etkin devrimci güçlerin ortalığın yatışması amacıyla ilgili tarafları arayarak duruma müdahale ettiğini ülkenin bölünmesine yol açabilecek olayı yatıştırdığını" ifade etti.

Muslat, örnek olarak Ahraru'ş Şam İslami Hareketi, Şam Kolordusu ve SMDK ile koordinasyon halindeki yerel meclisleri göstererek, "İyi komşu olmanın gerekliliğini yerine getiren, daha fazla kan akıtılmasının önüne geçen, mezhepçi gruplaşmalar ve zulüm karşısında Suriyelilerin arasındaki kardeşlik bağlarını muhafaza eden devrimci güçlere" teşekkür etti.

DÜRZİ LİDER CANBOLAT SMDK BAŞKANINI ARADI

SMDK Sözcüsü Muslat, yaşanan hadisenin ardından Lübnan'daki İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat'ın ve diğer birçok Dürzi liderlerin SMDK Başkanı Halid Hoca'yı telefonla aradığını ve Suriye'nin birliğine vurgu yaptıklarını ifade etti.

Muslat, SMDK Başkanı'nın Canbolat'a "Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve demografik yapısına sahip çıkılacağını, bunun özgür vatandaşlık ilkesinin ayrılmaz bir parçası olarak görüldüğünü, olayın sonuçlarının değerlendirileceğini, hangi taraf olursa olsun fitne çıkaranlara karşı önlem alınacağını" ilettiğini dile getirdi.

 Lübnanlı Dürzi Lider Velid Canbolat, Suriye'nin İdlib kentindeki bir Dürzi köyünde, Nusra Cephesi ile Dürziler arasında çıkan çatışmayla ilgili, "Dürzi şeyhlerinden" oluşan meclisin toplanarak konuyu ele alacağını açıklamıştı.

İsrail'in Suriye'deki Dürzileri "kışkırtmaya" çalıştığını savunan Canbolat, "Suriye'deki Dürzilerin, İsrail tarafından tehdit ve kışkırtılmasını kabul etmiyorum. Dera halkı ve komşularının birlik içinde yaşaması yönündeki pozisyonumda ısrarlı ve eminim" ifadelerini kullandı.

Velid Canbolat'ın başkanlığındaki İlerici Sosyalist Partisi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İdlib'teki çatışmalarda, 17 Dürzi'nin hayatını kaybettiğini belirterek, olayları kınamış, bölgedeki Dürzi halkına da sükunet ve evlerini terk etmemeleri yönünde çağrıda bulunmuştu. Açıklamada, Dürzi lider Canbolat'ın Suriye muhalefetiyle telefon görüşmesi yaptığı da kaydedilmişti.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara