Dolar

32,4302

Euro

34,8313

Altın

2.481,07

Bist

9.530,47

SMDK'dan Hizbullah toplantısı çağrısı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Hizbullah milislerinin Suriye’de 4 yılı aşkın devam eden iç savaşa müdahalesine ilişkin Arap Birliği dışişileri bakanlarını toplantıya çağırdı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-06 11:51:01

SMDK'dan Hizbullah toplantısı çağrısı

SMDK, yaptığı yazılı açıklamada, Hizbullah'ın Suriye'deki iç savaşa müdahalesini incelemek için Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının olağanüstü toplantı talebinde bulundu. Açıklamada, Hizbullah milislerinin derhal Suriye topraklarından çekilmesi ve dosyanın Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması istendi. SMDK'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, talebin SMDK Hukuk Komisyon Başkanı Heysem Malih'in perşambe günü Kahire'de Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil Arabi ile yaptığı görüşmede dile getirildiği ifade edildi.

Açıklamada Malih'in Arap Birliği Genel Sekreterine Suriyeli mültecilerin özellikle Lübnan'daki kamplarda yaşadıkları sıkıntılara ilişkin bilgi verdiği, Hizbullah milislerinin Suriye'deki varlığı ve Esed rejimine halka yönelik yürüttüğü katliamda ortaklık ettiğini öne sürdüğü ifade edildi.

 SMDK'dan Kahire'deki toplantıya katılmama kararı

Açıklamaya göre, toplantıda SMDK'nın bir kaç gün içinde Kahire'de yapılacak Suriye toplantısına ilişkin görüşünü aktaran Malih, SMDK Genel Kurulu'nun toplantıya katılmama yönünde aldığı kararı açıkladı.

Açıklamada, ayrıca Malih'in Arabi'ye Cenevre'de yapılan istişare toplantısına ilişkin SMDK'nın görüşünü ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'ya iletilen mektup hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Hizbullah'ın Suriye ve Irak'ta varlığı

Suriye'de 2011'de başlayan rejime karşı ayaklanmalar ve devamındaki iç savaşta şimdiye kadar 220 binden fazla insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan ise evinden oldu. Hizbullah, Suriye iç savaşında Rusya ve İran ile birlikte Esed rejiminin en büyük destekçilerinden biri. Nasrallah, Mayıs 2013'te yaptığı konuşmada ilk kez Hizbullah üyelerinin Suriye topraklarında rejim güçlerine destek vermek için bulunduklarını söylemişti. Şubat 2015'te ise Nasrallah, Hizbullah'ın Irak'ta da güçlerinin bulunduğunu ilk kez teyit etmişti. Nasrallah, “Şimdiye kadar Irak konusunda konuşmamıştık ama şu an Irak'ın halen geçmekte olduğu hassas aşamadan dolayı bu ülkede sınırlı bir askeri varlığımız var” demişti.

Haber Ara