Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

SMDK'dan BMGK'ya 'olağanüstü toplantı' çağrısı

SMDK: 'Suriye'de gerçekleştirilen son katliamlar üzerine BMGK'nın olağanüstü toplanarak, konuyu araştırmasını, bu suçu azmettirenler, işleyenler ve katkı sunanların BM kuruluş sözleşmesinin 7.maddesi gereği cezalandırılmasını istiyoruz'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-04 16:07:34

SMDK'dan BMGK'ya 'olağanüstü toplantı' çağrısı
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Beşşar Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine düzenlediği kimyasal silah saldırısının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) olağanüstü toplantıya çağırdı.

SMDK'nın basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, "Suriye'de gerçekleştirilen son katliamlar üzerine BMGK'nın olağanüstü toplanarak, konuyu araştırmasını, bu suçu azmettirenler, işleyenler ve katkı sunanların BM kuruluş sözleşmesinin 7.maddesi gereği cezalandırılmasını istiyoruz." denildi.

Rejim güçlerinin zehirli gazlar kullanmak suretiyle "vahşice bir suç" işlediği ifade edilen açıklamada, "Savaş suçlusu katil Beşşar Esed'e bağlı savaş uçakları, bu sabah, İdlib kırsalındaki Han Şeyhun'a sarin gazı etkisi gözlemlenen zehirli gaz yüklü füzelerle saldırdı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca bölgeden gelen görüntüler incelediğinde, saldırının 2013'te Şam'ın Doğu Guta semtinde gerçekleştirilen ve uluslararası toplumun büyük tepkisine yol açan saldırıyla benzerlik taşıdığının görüldüğü belirtildi.

Esed rejiminin Suriye'de sivillere karşı kimyasal silahlar kullanarak savaş suçu işlemeye devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Esed rejiminin, Cenevre sözleşmesini ve BMGK'nın 2118, 2209, 2235 ve 2254 sayılı kararlarını çiğneyerek gerçekleştirdiği katliamlar karşısında uluslararası toplumun net bir tavır ortaya koymaması, aynı suçları tekrar tekrar işlemesi konusunda rejime cesaret veriyor. SMDK, yaşanan bu gelişmeler karşısında, Esed rejiminin kimyasal silah kullanım yasağına uymaması durumunda BM'nin 7. maddesinin uygulanmasını öngören BMGK'nın 2118 sayılı kararının 21. maddesinin hayata geçirilmesini talep etmektedir."

SMDK açıklamasında, uluslararası toplumun söz konusu suçlar karşısında sesiz kalmayı sürdürmesi durumunda rejimin bu suçları işlemeye devam edeceği kaydedildi.

Bu sabah saatlerinde Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine klor gazı içerikli kimyasal silahla saldırması sonucu 100'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, çoğu çocuk 500 sivil yaralanmıştı. Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Haber Ara