Dolar

32,3546

Euro

34,9507

Altın

2.325,47

Bist

9.079,97

Siz mutlu olmadan çocuklar olmaz!

Ebeveynlerin çocuklarını mutlu edebilmesi aslında onların mutlu hissetmeleri ve öyle davranmalarına da bağlı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-31 16:45:27

Siz mutlu olmadan çocuklar olmaz!

Bazen çocuklar için en iyisini, onları mutlu eden şeyle dengelemek zor olsa da, bu adımlarla hem çocuğunuz hem de siz oldukça mutlu olacaksınız.

Önce siz mutlu olmalısınız

Doğru duydunuz! Çocuğunuzu mutlu etmek istiyorsanız önce sizin mutlu olmanız gerekiyor. Yapılan araştırmalarda, ebeveyn mutluluğunun çocuk mutluluğunu yüksek oranda etkilediği tespit edilmiştir.

Onlara ilişki kurmayı öğretin

Nasıl iletişim kurulacağını öğrenmek sağlıklı ilişkiler kurmanın ilk adımıdır. Çocuğunuzu sosyalleşmeleri ve empati kurmaları için teşvik etmek onlara iletişim kurma konusunda yardımcı olabilir.

Çocuğunuzdan mükemmelliyet değil çaba bekleyin

Çocuğunuzun hayatının her alanında mükemmel iş çıkarmasını beklemek hem sizi hem de çocuğunuzu hayal kırıklığına uğratacaktır. Çocuğunuza asıl önemli olanın çabalamak ve emek vermek olduğunu öğretirseniz, verdiği emeğe odaklanacağından motivasyonu da artacaktır.

Onlara iyimser olmayı öğretin

Çocuklar doğaları gereği oldukça iyimserlerdir. Fakat bazı anne-babalar kendi kötümser bakış açılarını çocuklara aşılayabiliyorlar. Bunun önüne geçebilmek için çocuklara iyimserlik öğretilmelidir. Dünyayı iyimser bir yaklaşımla yorumlamak, çocukları daha sağlıklı bireyler haline getirir. Ayrıca, iyimser bakış açısı çocukların ileri yaşlarındaki olası depresyon ve kaygı gibi sorunları da önleyecektir.

Onlara duygusal zekayı (EQ) öğretin

Duygusal zeka doğuştan gelen bir özellik değil, bir yetenektir. Duyguları üzerinde düşünen çocuklar, önce kendi duygularını daha sonra da başkalarının duygularını kolaylıkla anlayabilirler. Aktif dinleme ve yönlendirme çocukların duyguları tanımasında oldukça önemlidir.

Mutluluğu çocuğunuz için uzun süreli bir alışkanlık haline getirin

Mutluluk bir kez öğrenildiğinde bir daha unutulmaz. Bir davranış oluştuğunda alışkanlık haline gelmesi için yalnızca tekrar ve zaman gerekir. Çocuklara mutluluğun ulaşılacak bir hedef değil de anın içinde saklı olan her şey olabileceğini öğretmek oldukça önemlidir.

Onlara oto-kontrolü öğretin

Marshmallow testini sitemizin galeri kısmında daha önce paylaşmıştık. Bu test, çocuklarda oto-kontrolü ölçer. Çocuklarda kesin bir oto-kontrol gelişim yaşı olmamasına rağmen, bu gelişim süreci tamamen yetişme dönemine bağlıdır. Bazı çocuklarda oto-kontrol oldukça yüksektir, böyle çocuklar ileri hayatlarında daha disiplinli ve başarılı olabilirler.

Oyun zamanlarını arttırın

Çocuk gelişimindeki en kritik bileşen oyundur. Yaratıcılık, iletişim kurma, etkileşime girme, arkadaş ilişkileri, duyguları tanıma, bilişsel gelişim gibi birçok faktöre etki eden oyun zamanını ebeveynler ellerinden geldikçe uzatmalılar. Çocukların enerjilerini boşalttıkları ve akranlarıyla etkileşime girebildikleri neredeyse tek zaman dilimi oyun zamanı olduğundan, her yaş grubu çocuğa uygun olarak belirlenmelidir. Maalesef, okul çağındaki çocuklara derslerden dolayı oyun oynayacak pek fazla vakit kalmıyor. Ebeveynler çocuklara ders – oyun programı hazırlayarak çocuklarının zamanlarını daha iyi değerlendirmelerini sağlayabilirler.

Aile zamanları belirleyin

Çocukların en mutlu hissettiği anlar aile bireyleriyle geçirdikleri zamanlardır. Yapılan araştırmalar da bunu destekler niteliktedir. Uzmanlar, ebeveynlerin çocukların nasıl mutlu olduğu hakkında büyük bir yanılgıya düştüklerini vurguluyorlar. Birçok ebeveyn çocukların maddiyat içeren davranışlarla mutlu olduklarını düşünüyor fakat çocuklar için durum oldukça farklı. Araştırmada çocuklara aileleriyle geçirdikleri en mutlu zaman sorulduğunda, çocuklar hep birlikte oldukları akşam yemekleri cevabını vermişlerdir.

Kaynak: Türkiye Zeka Vakfı

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara