Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Siyasi partilerde bayramlaşma

Siyasi partilerde bayramlaşma

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-06 15:00:53

Siyasi partilerde bayramlaşma
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilecek olmasıyla ilgili, "Sağlık, mühendislik ve birçok alanda nitelikli işsizimiz ortadayken, sanki Türkiye'de hiç insan kaynağı yokmuş, onları da biz Suriyeli sığınmacılardan sağlayacakmışız gibi bir gerekçeyi ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu kabul edilebilir değil." dedi.

MHP heyeti, Ramazan Bayramı dolayısıyla CHP'yi ziyaret etti. CHP Genel Merkezi'ne gelen MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, MYK Üyesi Sami Uzun'u; CHP Genel Sekreteri Sındır, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ve Necati Yılmaz karşıladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, MHP'ye yönelik iyi dileklerini ileten Sındır, "Hoşgeldiniz." dedi. Mehmet Günal da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin selamlarını aktardı.

Giresun'da helikopterin düşmesi sonucu şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dileyen Sındır, Türkiye'de her gün şehit haberlerinin geldiğini, annelerin, babaların ve bütün ulusun kan ağladığını kaydetti.

Bayramlarda geçmişten gelen kırgınlıkların, küskünlüklerin son bulması gerektiğini ifade eden Sındır, Türkiye sınırları içinde yaşayan bütün yurttaşların demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ve güçlü bir parlamenter sistem içinde mutlu bir şekilde yaşamaları temennisinde bulundu.

Mehmet Günal da Türkiye'de terör olaylarının bütün gündemin önüne geçtiğini belirterek, güvenlik güçleri mücadele etse de geçmişten gelen yanlış uygulamaların sonuçlarını bir anda temizlemenin mümkün olmadığını söyledi.

Sosyal ve siyasi uzlaşma sağlanarak, toplumsal bir talebe cevap verilmesi gerektiğinin altını çizen Günal, Türkiye'nin en önemli sorununun, yaşanılan ahlaki ve sosyal yozlaşma olduğunu öne sürdü. Günal, "Türk milletinin bir toplumsal uzlaşmaya, yeniden öz değerlerine dönmeye, hem kuruluş ilkeleri olarak hem de manevi anlamda ihtiyacı var. Bayramın buna vesile olmasını dileyelim." diye konuştu.

MHP'de kongre süreciyle ilgili yaşanan sıkıntıları hatırlatan Sındır, "Siz de parti olarak, sıkıntılarınızı bir an evvel en doğru şekilde aşarsınız." dedi. Günal'ın "İnşallah, demokrasinin gereği bunlar da. Her ne kadar farklı şekilde işlese de yargıya saygımızı devam ettiriyoruz." demesi üzerine, Sındır, "İşte yargının bağımsızlığının, adalete güven duygusunun ne kadar önemli olduğunu aslında yaşayarak öğreniyoruz." kaşılığını verdi.

- "Siyasi popülizm gibi"

Sındır'ın, "CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in yurtdışına çıkarken savcılık kararıyla alıkonulduğunu" hatırlatması üzerine Günal, "Bu, siyasallaşmanın, toplumsal kutuplaşmanın, gerilim ortamının bir sonucu. Öyle bir kutuplaşma yarattığınız zaman herkes durumdan vazife çıkarıp, bir şeyler uygulamaya çalışıyor." dedi.

Günal, "CHP'nin yüksek yargıyla ilgili düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini" duyduklarını belirterek, "İnşallah onlar da bir yerlerden döner. Yoksa biraz daha kutuplaşma artacak." ifadesini kullandı.

Söz konusu değişikliğin kanunla yapılmasının yanlış olduğunu savunan Günal, usulde hata olduğunu iddia etti.

Suriyeli sığınmacıların, Türk vatandaşlığına alınması konusuna değinen Genel Sekreter Sındır, Suriye'de barışın sağlanmasının önemli olduğunun altını çizdi. Sındır, "Başka siyasi düşüncelerin arkasına saklanılarak, sığınmacılara vatandaşlık hakkı verilmesi meselesini doğru bulmuyoruz." diye konuştu.

Mehmet Günal da Türk soylu birçok insanın sorun yaşadığını ifade ederek, "Bunların sorunu 90'ların başından beri çözülmemiş. Bunlar dururken, her türlü bürokrasi devam ediyor, şimdi diyorsunuz ki 'ben bunları alacağım.' Türk soylu başka toplulukların da hala vatandaşlıkları sorun olarak devam ediyor. Bu bir siyasi popülizm gibi geliyor bize." dedi.

- "Ayrımcılık yapıyorsun"

Bunun için yeni bir kanun çıkarılması gerektiğini ancak bunun Cumhurbaşkanlığının işi olmadığını kaydeden Günal, toplum bilimcilerin, uzmanların, sosyologların analizlerine ihtiyaç olduğunu söyledi. Günal, "Suriye'nin bir normalleşmesi lazım. Acaba diyoruz bu, yapılan pazarlıkların bir şartı mı? İsrail ve Rusya ile yapılan anlaşmalarda, arka planda başka bir şey mi var? Aklımıza o geliyor, böyle alelacele söylendiğine göre. Suriye'nin bir normalleşmesi lazım, oraya gideceklerin bir gitmesi lazım. Şimdi böyle söylediğiniz zaman gidecekse de gitmez farklı bir beklentisi varsa. Zamanlama olarak da içerik olarak da yanlış oldu ama inşallah farklı bir şey olmaz." ifadesini kullandı.

Sındır da iktidarın, vatandaşlığa alınacak sığınmacılar için "vasıflı iş gücü" söylemini kullandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Özrü kabahatinden büyük misali. Bu, başlı başına bir sorun. Sen o zaman daha çok ayrımcılık yapıyorsun. Sığınmacıya, sığınmacı gözüyle değil de 'ondan nasıl istifade edebilirim, yararlanabilirim' anlayışı içindesin. Nitelikli işsiz insanımız sayısız, her alanda var. Sağlık, mühendislik ve birçok alanda nitelikli işsizimiz ortadayken, sanki Türkiye'de hiç insan kaynağı yokmuş, onları da biz Suriyeli sığınmacılardan sağlayacakmışız gibi bir gerekçeyi ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu kabul edilebilir değil. Gerek iç gerek Suriyeli sığınmacılar meselelerinde bizim temel insan haklarından ve özgürlüklerden asla taviz vermememiz gerekiyor."

Sındır ve Günal, bir sonraki bayramın bundan daha iyi olması dileğinde bulundu. MHP heyeti daha sonra CHP'den ayrıldı.

Bu arada, Saadet Partisi ve Demokrat Parti heyetleri de bayram kutlaması için CHP'ye ziyarette bulundu.



Haber Ara