Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Siyasette gözler anayasa değişikliği teklifinde

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesi biraz önce sona erdi. Görüşmede Yıldırım'ın hazırlanan anayasa değişikliğine ilişkin teklif taslağının ana hatları hakkında bilgi vermesi, Bahçeli'nin ise

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-10 15:14:47

Siyasette gözler anayasa değişikliği teklifinde

TİMETURK | HABER MERKEZİ

AA'nın Ankara muhabirleri Cüneyt Ateş ve Sinan Uslu'nun habeirne göre AK Parti, uzun bir süredir anayasanın daha demokratik bir hale getirilmesi yolunda değişiklik planlayarak, destek arayışlarını sürdürürken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 11 Ekim'de TBMM'deki parti grubunda gündeme getirdiği başkanlık sistemi çıkışı, anayasa değişiklik paketinin yapısını da değiştirdi.

Bahçeli'nin başkanlık sistemine yönelik "Getirsinler bakalım" çıkışının ardından, konu üzerinde çalışan AK Parti kurmayları, söz konusu teklife yönelik çalışmalarını tamamladı.

Başbakan Yıldırım'ın bugün Bahçeli ile görüşmesinde hazırlanan teklif taslağının ana hatları hakkında bilgi vermesi ve ardından iki siyasi partinin görüşlerini ortaya koyması bekleniyor.

AK Parti'ye yakın kaynaklar, bugün "Gelsin görelim" diyen CHP'nin, Meclis'te "Hayır" deme ihtimalinin yüksek olduğunu değerlendiriyor. AK Parti'nin 317, CHP'nin 133 ve MHP'nin de 40 milletvekili bulunuyor. Her ne kadar MHP'den 5 milletvekili "Hayır" diyeceğini açıklasa da AK Parti ve MHP söz konusu milletvekilleri haricinde CHP "Hayır" dese bile 352 sayısı ile başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik teklifinin referanduma götürülebileceği belirtiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha önceki açıklamalarında yeni anayasa yazılmasının gerektiğini, ancak başkanlık sistemine karşı olduklarını açıklamıştı.

Bahçeli'nin, 25 Ekim'deki grup toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye'de fiili durumun devamını arzulayanlar, kaos, kriz arzulayanlar, ikinci dalga darbecilerdir. Önümüzdeki günlerde hep beraber görürsünüz" ifadeleri bazı kesimler tarafından başkanlık sistemine "Yeşil ışık" yaktığı şeklinde değerlendirilmişti.

MHP'NİN OLMAZSA OLMAZLARI

AK Parti, değişikliği önerisini hazırlarken, Bahçeli'nin olmazsa olmazı "Anayasanın ilk dört maddesi" konusuna özel hassasiyet gösterdiği belirtiliyor. MHP'nin "Hayır" dememesi açısından, AK Parti'nin anayasa değişiklik önerisinde, anayasanın ilk dört maddesindeki hassasiyetleri koruması bekleniyor.

MUTABAKAT SAĞLANAN KONU: İDAM

Bugünkü görüşmenin ardından, Yenikapı ruhunu destekleyen Bahçeli başkanlığında toplanacak MHP yönetiminin, son değerlendirmeleri yapması öngörülüyor.

AK PARTİ'DEN SIKI ÇATIŞMA

Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifi, demokrasi ekseninden ayrılmadan, denetim mekanizmalarının işletildiği, kuvvetler ayrılığının hayata geçirildiği güçlü bir icra organı olacak başkanlık modelini kapsayacak.

AK Parti, başkanlık modelini de içeren anayasa değişikliği teklifi konusunda, bu hafta siyasi partilerle görüşmelerini tamamlayacak ve gelen görüşlerin ardından, taslağa son şeklini verecek.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara