Dolar

32,5238

Euro

34,9344

Altın

2.438,27

Bist

9.716,77

'Siyahların Hayatları Değerlidir' protestosunda başörtülü kız da tutuklandı

New York’ta “Siyahların Hayatları Değerlidir” protestolarına katılan 18 yaşındaki Alaa Massri, birkaç gün önce polis tarafından tutuklandı, başörtüsü zorla çıkartıldı ve fotoları çekildi. Olaydan uzunca bir süre sonra da genç kızın başörtüsünü takmasına izin verilmedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-29 11:56:53

'Siyahların Hayatları Değerlidir' protestosunda başörtülü kız da tutuklandı

Memuru yumruklamakla suçlandı

Alaa Massri, 10 Haziran'da Miami'de “Siyahların Hayatları Değerlidir” protestolarına katılan gençlerden biriydi. The New York Times gazetesinin Miami Polis Karakolu'ndan aldığı bilgiye göre, Christopher Columbus ve Juan Ponce de León heykellerinin yakınındaydı. Polisin verdiği bilgiye göre, güvenlik güçleri protestocuların “caddeyi ele geçirmesini” önlemek için bir “avcı zinciri” oluşturmuşlardı. Polisin iddiasına göre, Massri bir polis memuru “sokakta ona yol gösterirken” “sinirlendi” ve polis memuru “ana yolda kalmak isteyen” gösterici kızı “yakaladı”. Massri ise memuru “sağ kolundan yumrukla” yumrukladı.

Olaydan sonra Massri memura kötü muamele, şiddet ve düzen bozucu davranıştan tutuklandı.  ABD'de yerleşik sivil hak ve hukuk örgütü Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi CAIR'in Florida şubesi Başkanı Hassan Shibly, Miami-Dade İlçesi disiplin ve rehabilitasyon merkezine götürülen gencin ise burada zorla başörtüsünün çıkartıldığını öne sürdü.

Başörtüsüz gözaltı fotosu medya organlarına dağıtıldı

Shibly, “Yanlış ve yasadışı bir şekilde başörtüsüyle birlikte fotoğrafı çekildi ve sayısız medya organına gönderildi” diye konuştu.

CAIR avukatlarından Omar Saleh de olayı kınarken, gözaltı işlemleri sırasında, dini amaçlı baş örtmelerinin, hicap, yumalke veya başörtüsü, çıkartılması “dini özgürlüklerin şiddetle ihlalidir” dedi. “Yalıtılmamıştı. Bunu daha önce de duyduk, ülke çapında bu uygulamanın yasal olmadığına dair Kaliforniya, Portland ve Maine'de davalar var” diye basına konuştu. “Bu Müslümanlara özel bir uygulama değil, ancak örtü kullanan kadınların saldırıların ağır kısmını göğüslediği yer. Değişmesi gereken şeyler var” diye ekledi.

2019 Nisan ayında benzeri olay

New York Yonkers'de Ihsan Malkawai adında Müslüman kadın ise geçen yıl Nisan ayında gözaltı fotoğrafları alınırken örtüsünü çıkartmaya zorlandığını söyleyerek kamu davası açmıştı.

 Malkawai “sahte istismar iddiasıyla” suçlanmış ve daha sonra asılsız olduğu ortaya çıkmış,fakat 36 saat örtüsü olmaksızın gözaltında tutulmuştu.

Haber Ara