Dolar

32,5409

Euro

34,8821

Altın

2.431,88

Bist

9.771,81

Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sivrisinek ısırıklarının kaşıntılarına çözüm nedir?

Sivrisinekler yaz günlerinde özellikle açık havada güzel geçen gününüzü can sıkıcı bir hale getirebilmektedirler. Peki sivrisinekler ısırdıklarında ne yapmak gerekir? Sivrisinek ısırıklarına ne iyi gelir? Sivrisinek ısırıklarının kaşıntılarına çözüm nedir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-07 15:21:36

Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sivrisinek ısırıklarının kaşıntılarına çözüm nedir?

Her yıl milyonlarca insan sivrisinekler tarafından ısırılmaktadır. Sivrisinekler ısıdıklarında insandan kan alırken tükrüklerinin bir kısmıda insana geçmektedir. Sivrisinekten geçen bu tükrük içinde antikoagülan ve yabancı proteinler bulunur. Bu yabancı proteinler, vücudun bağışıklık sistemini tetikler. Vücudun bağışıklık sistemi, beyaz kan hücrelerinin etkilenen bölgeye ulaşmasına yardımcı bir bileşen olan histamin salgılar. Histamin, vücudun yabancı maddelere karşı savaşması için gerekli olmasına rağmen, kaşıntı, iltihaplanma ve şişmeye neden olan bir maddedir. 

Peki sivrisineker neden ısırır?

Hem erkek hem de dişi sivrisinekler, bitki nektarları ve su ile beslenir fakat dişi sivrisinekler üremek için diyetlerinde kana ihtiyaç duyar. Bu nedenle sadece dişi sivrisinekler insanları ısırmaktadır.

Sivrisinek ısırıkları çok nadir olarak ciddi alerjik yanıtlar oluşturur. Çok nadir gözüken bu alerjik reaksiyonlarda, nefes alma güçlüğü, bütün vücutta gözlenen kızarıklıklar, boğazın kapanmaya başlama hissi gibi belirtiler gözleniyorsa, en kısa sürede acil servise başvurulmalıdır. 

Kaşıntıya ne iyi gelir?

Sivrisinek ısırıkları vücudun bağışıklık sisteminin durumuna göre birkaç gün içinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve çocuklarda bu süreç biraz daha uzun olabilir. Kaşıntılar fazla olmuşsa cilt yüzeyine uygulanan topikal anti-histaminik kremler, kaşıntı önleyici merhemler kullanılabilir. Bunun yanında kaşınan yere buz uygulamakta faydalı olacaktır. Sivrisineğin ısırdığı yeri mümkün oldukça kaşımayın. Kaşıdıkça kızarıklık ve şişlik aratacak ve deri tahirş olacaktır.

Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?

Sivrisinek ısırdığı ilk anda su ve sabunla bölgeyi yıkamak oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanında eczanerde satılan ilaçlar kullanılabileceği gibi evdeki imkanlarla da solüsyonlar yapabilirsiniz.

Etanol Türü Alkol

Etanol türü alkoller, buharlaşırken serinletici etki sayesinde sivrisinek kaşıntısını geçirir. Alkol aynı zamanda dezenfektan işlevi görmektedir. Evde bulundurduğunuz lavanta kolonyası hem içerdiği etanol ile sivrisinek kaşıntısını alacak hem de lavanta kokusu ile sivrisineklerin en azından koku uçana kadar yaklaşmasını engelleyecektir.

Aloe Vera

Aloe veranın anti-enflamatuvar etkisi yüzünden kullanım alanı çok geniştir. Evinizde bulundurduğunuz aloe vera bitkisinin yaprağının içerisinde bulunan jeli, ısırılan yerin üzerine sürebilirsiniz. 

Sarımsak

Sarımsağın yara iyileştirici ve antiviral özelliği uzun süredir bilinmektedir. Fakat sarımsak cilde doğrudan uygulandığında, cildi irrite edip daha fazla enflamasyona yol açabilir. Bu nedenle kıyılmış sarımsağı hindistan cevizi yağı gibi hafif bir yağ ile seyreltip ısırılan yere uygulayabilirsiniz. 

Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi, böcek ısırıklarını, alerjik reaksiyonları, su çiçeği ve kuru cildi yatıştırmaya yardımcı olan özelliklere sahiptir. İnce yulaf ezmesine biraz su ekleyip maske haline gelen karışımı etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz. 

 

Haber Ara