Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

Sivrisinek hayatını kararttı

20 yıl önce sivrisinek tarafından ısırılınca, kaptığı parazit sonucunda kocaman bir bacak ile hayatını sürdürmek zorunda kaldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-13 19:52:30

Sivrisinek hayatını kararttı

Brezilya'nın San Jose şehrinde yaşayan Raimundo 20 yıl önce bir sivrisinek tarafından ısırılınca hayatı kökünden değişti. Sivrisinekten bulaşan bir parazit (lymphatic filariasis) Raimundo'nun lenf sistemini etkiledi. Parazitin enfeksiyonu halk arasında 'fil hastalığı' (Elephantiasis) olarak biliniyor. Animal Planet kanalında yayınlanan 'Nehir Canavarları' adlı programa göre fil hastalığı korkunç düzeyde şekil bozukluklarına yol açıyor.

BACAĞINDAKİ ŞİŞKİNLİKTEN ÖTÜRÜ HAREKET EDEMEZ HALE GELMİŞ

Program sunucusu Jeremy Wade; "Bu görmüş olduklarım içinde belki de en korkutucusu. Fil hastalığına bir kez yakalandınız mı, kurtuluşu yok ömür boyu çekersiniz." Sunucu Jeremy, hastalığı 20 yıl önce kapmış olan Raimundo ile bir araya geldi. Raimundo'nun bacağı neredeyse kendisini hareket edemez hale getirecek kadar şişmişti. Çaresi olmayan hastalığına rağmen Raimundo, Brezilya'da bir klinikte tedavi şansı arıyordu. Talihsiz adamın bacağında olan şişlikte, tedavi sayesinde inme başladı.

DOKTORLAR, İLK BAŞTA İKİ KOLLARIYLA BACAĞI KAVRAYAMAMIŞ

Raimundo'nun hastalığına ilk kez derman arama girişiminin adresi olan klinik, uyguladığı haftalar süren tedavi ile adamın bacağındaki şişliğin gözle görülür derecede inmesini sağlamıştı. Lakin talihsiz adamın daha gidecek önünde uzun bir yol var. Cunica Godoy kliniğindeki doktorlar ilk başta Raimundo'nun şişkin bacağının boyutlarından ötürü kollarıyla kavrayamadıklarını dile getirdi. Doktorlar, adamın bacağına her gün sıkı bir korse dolayarak, şişkin bacakta bulunan sıvının böbreklere giderek burada süzülmesini sağlıyorlar. Bu tedavi şeklinin bir getirisi olarak Raimundo çok daha sık idrar yapma ihtiyacı hissediyor.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ ÖMÜR BOYU SÜRECEK

Klinikteki doktorlar, hastalığa sebep olan parazitin bedene girdiğinde hele Raimundo gibi uzun süre tedavi edilmediğinde, rahatsızlığı kontrol etmenin çok zor olduğunu açıkladı. Uzmanlar, hastalığın tedavi sürecinin ömür boyu devam edeceğini sözlerine eklediler. Doktorlar ayrıca antiparazit ilaçları kullanarak hastanın bedenindeki parazitleri uzaklaştırmaya çalıştıklarını ifade ettiler. Tüm bu açıklamalara rağmen Raimundo'nun tam olarak iyileşip iyileşmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Haber Ara