Dolar

32,5650

Euro

34,8216

Altın

2.418,29

Bist

9.645,02

Sitenizin hızı düşerse geliriniz de düşebilir

Site yüklenme hızında meydana gelen her 1 saniyelik gecikme satışlarda da yüzde 7'lik düşüş yaşatıyor. Günde bin liralık satış yapan e-ticaret siteniz varsa, site hızınızdaki sadece 1 saniyelik bir yavaşlama size yılda ortalama 25 bin lira kaybettirebiliyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-07 22:54:12

Sitenizin hızı düşerse geliriniz de düşebilir

Google tarafından yayınlanan istatistiklere göre site yüklenme hızında meydana gelen her 1 saniyelik gecikmenin satışlarda da yüzde 7'lik düşüş yaşattığı belirtildi. Günde bin lira satış yapan bir e-ticaret siteniz varsa, site hızınızdaki sadece 1 saniyelik bir yavaşlama size yılda ortalama 25 bin lira kaybettirirken, cironuzu da yüzde 7 oranında azaltabiliyor.Hal böyle olunca da sadık müşterilerinizi bir daha geri gelmemek üzere kaybetmeyle karşı karşıya kalıyorsunuz.

Web sitesinin hızı önemli

Dijital dünyadaki rekabette bir web sitesinin satış ve arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda izlemesi gereken pek çok faktör olsa da bunlardan en önemlisi web sitesi hızı oluyor. SEO ve kullanıcı deneyimi için yapılan çalışmalar ne kadar etkin olursa olsun, eğer web sitesi yeterince hızlı değilse, harcanan bu efor asla yeterli olmuyor.

Kullanıcılarda 2 saniye kritik zamanlama

İstatistiklere bakıldığında, kullanıcıların ziyaret ettikleri bir web sitesinin açılmasını, en fazla 2 saniye bekledikleri görülüyor. Giderek hızını artıran web dünyasında yavaş yüklenen siteler, hem potansiyel müşterilerine ulaşamıyor hem de hâlihazırdaki ziyaretçilerini kaybediyor. Kullanıcılar sitenin açılmasını beklemek yerine, alternatif olarak gördükleri farklı bir siteye kolayca geçebiliyor.

30 günlük incelemeye tabi tutuldu

Web sitesi hızı, kullanıcı deneyimi açısından en önemli SEO metrikleri arasında önemli yer tutuyor. Bu konuda Michael Wiegand ve ekibi tarafından 26 bin açılış sayfası incelenerek yapılan araştırmada bu sayfalarla dönüşüm konusu ilişkilendirilmekte. Araştırmaya konu olan 10 farklı e-ticaret sitesi, 30 gün boyunca inceleme ve kayıt altına alındı. İncelemeye konu her bir web sitesinin günlük 700 bin üzerinde trafik aldığı da baz alındı.

Yükleme hızı geçiş noktasında kırılma anı

Bu sitelerin üçü B2B e-ticaret sitesiyken (Şirketten şirkete) , diğer siteler B2C olarak (Firmadan Tüketiciye) tanımlanıyor. Araştırma sonucuna göre elde edilen veriler çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Bu verilerden elde edilen bilgiler; Açılış hızı 0 ila 4 saniye arasında yükleme hızına sahip siteler, dönüşüm oranları en iyi olan siteler olarak gösterilmekte. Web sitelerinin sayfalarının yüklenme süresinin ilk 5 saniye içinde gerçekleşmesi, dönüşüm oranında büyük farklılık yaratmakta.

Sayfa yükleme hızının etkisi

Sitelerin dönüşüm oranları, sayfa yükleme hızlarının her ikinci saniyesinde ortalama yüzde 4,42 azalıyor. Bu süre 0 ila 9 saniye arasına çıktığında dönüşümlerde yüzde 2,11'lik ek bir kayıp olduğuna tanıklık edildi.
Ayrıca web sayfalarının açılış hızları 1 saniye ve altındaysa dönüşüm oranı yüzde 32 daha fazla. Yükleme hızı 5 saniye ve üzerine çıktığında da dönüşümler en dip seviyelere kadar gerilemekte. Sonuçta bir web sitesinin dönüşüm oranını optimum seviyede tutmak amacıyla maksimum 4 saniyelik bir açılış hızına ihtiyaç duyulduğu bir gerçek.

5 kullanıcının 4'ü rahatsız

Araştırmaya göre; her 5 kullanıcıdan 4'ü yavaş yüklenen web sitelerinden rahatsızlık duymakta. Kullanıcıların tamamına yöneltilen sayfa hızı problemi karşısında yüzde 78'i, ziyaret ettikleri web sitesinde teknik sorunların yaşanmasının ve yavaş olmasının, gerilmelerine ve kızgın olmalarına sebep olduğunu belirtilmekte.Kullanıcıların yüzde 46'sı sayfa yükleme hızı yavaş olan web sitelerine bir daha uğramadıklarını ve bu siteler ile çalışmadıklarına vurgu yapıyor.

Sıralamanıza tesir edecektir

Natro'nun değerlendirmesindeki verilere göre; Google'ın güncellediği algoritmalara göre arama motoru sıralamasında üst sıralara çıkabilmek için, site hızı ölçüm sonuçları da dahil. web siteniz yavaşsa bulunduğunuz sıralama konumundan daha alt sıralara ve hatta üçüncü, dördüncü sayfalara gerilemeniz mümkün. Google tarafından yayınlanan istatistiklere göre site yüklenme hızında meydana gelen her 1 saniyelik gecikme satışlarda da yüzde 7'lik düşüş yaşattığı belirtiliyor. Günde bin liralık satış yapan bir e-ticaret siteniz varsa, site hızınızdaki sadece 1 saniyelik bir yavaşlama size yılda ortalama 25 bin lira kaybettirirken, cironuzu da yüzde 7 azaltabilir.

Haber Ara