Dolar

32,3353

Euro

35,1389

Altın

2.243,49

Bist

8.718,11

Sisi yönetiminden, ABD basınına 'tehdit'

Mısır Enformasyon Servisi Başkanı Ziya Raşvan, Washington Post Gazetesi Mısır Ofisi Müdürü Sudarsan Raghavan ve New York Times Gazetesi Mısır Ofisi Müdiresi ABD’li Declan Walsh’ın son zamanlarda Mısır hakkında yazdıkları bazı haberler konusunda uyardı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-25 15:21:21

Sisi yönetiminden, ABD basınına 'tehdit'

Mısır Enformasyon Servisi Başkanı Ziya Raşvan, Washington Post Gazetesi Mısır Ofisi Müdürü Sudarsan Raghavan ve New York Times Gazetesi Mısır Ofisi Müdiresi ABD'li Declan Walsh'ın son zamanlarda Mısır hakkında yazdıkları bazı haberlerin “mesleki olarak haddi aşma ve dezenformasyon” içerdiğini belirterek, “Mısır'a yöneltilen mesnetsiz haberleri yayınlamaya ve haddi aşmaya devam etmeleri halinde uygun cezai önlemlerin alınacağı” konusunda uyardı.

Enformasyon Servisi, Mısır'daki uluslararası medya kurum ve kuruluşlarının çalışma prensiplerini belirlemekten sorumlu bir kurum. Servis, geçtiğimiz Mart ayında, New York Times Gazetesi Mısır Ofisi Müdürü Walsh'ın, “Binlerce Mısırlının koronavirüs salgınından etkilendiği hususunda ‘belgelenmemiş' tweetler yayınlamasıyla ilgili olarak, mesleki ahlaka uygun davranış benimsemenin gerekliliği” konusunda uyarıda bulunmuştu.

ABD'li gazeteci bu uyarının ardından, Twitter hesabı üzerinden yayınladığı söz konusu mesajı silerek özür dilemişti.

Enformasyon Servisi tarafından dün yapılan açıklamada, Raşvan'ın Walsh'ı Enformasyon Servisi'nde kabul ettiği ve son zamanlarda yazdığı bazı haberlerde mesleki ahlakı ihlal eden birçok girişimde bulunduğu konusunda uyarıldığı ifade edildi.

Raghavan ile de bir araya gelen müdür, aynı şekilde ona da “son dönemde Mısır hakkında yayınladığı raporlarda gazetecilik etik kurallarını ihlal ettiği” konusunda uyarıda bulundu.

Raşvan, toplantı sırasında, kendilerine verilen izne ve gazetecilik mesleğinin kurallarına rağmen Mısır dışından bireyler ve mercilerin yanı sıra, bilinmeyen kaynaklara dayanarak yanlış ve yanıltıcı bilgi yayınladıkları raporlarda Raghavan ve Walsh'ın gazetecilik mesleğinin tüm kurallarını ihlal ettiklerini ifade etti.

Ayrıca, Mısır'daki gerçekliğin gözden geçirilmesi, doğrudan kaynaklara başvurulması ve ilgili makamların görüşlerine saygı gösterilmesi hususunda bir denge gözetilmesini tavsiye ederek, bir gazetecinin iddiası olsa dahi, son zamanlarda yayınladıkları birçok raporda olduğu gibi olumsuz olan her bir şeye karşı mesafeli olunması konusunda uyardı.

Mısır Enformasyon Servisi Müdürü, mesleki suiistimallere devam edilmesi ve herhangi bir kaynağa dayanmadan Mısır'da devlet aleyhine rahatsız edici haberler yayınlanması durumunda, muhabirler tarafından işlenen mesleki ihlallere karşı dünyanın birçok ülkesinde uygulanan kurallara ve Mısır Anayasası tarafından öngörülen cezalara uygun olarak önlemlerin alınacağını belirtti.

Haber Ara