Dolar

32,5898

Euro

34,7969

Altın

2.416,92

Bist

9.645,02

Sisi tünellere deniz suyu boşaltacak

Mısır’daki cunta lideri Sisi, Filistinlilerin “can damarı” olan tünellere devasa borularla deniz suyu boşaltmaya hazırlanıyor. Yetkililer, tünellere deniz suyu pompalamanın Mısır ve Filistin tarafında büyük çaplı çevre ve gıda felaketine yol açacağı uyarısında bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-07 12:48:33

Sisi tünellere deniz suyu boşaltacak

Mısır'daki cunta lideri Abdülfettah El Sisi'nin Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünellere devasa borularla deniz suyu boşaltma planının hem halkın hem de çevrenin felaketine yol açacağı belirtiliyor. Gazze'deki Filistin Sular İdaresi Başkanlığı, Mısır'ın Gazze sınırına büyük su boruları döşemesinin bölge halkının güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi. Başkan Yardımcısı Mazin el-Benna, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, "Mısır makamlarının, Gazze sınırını kazarak su boruları döşemesi, ortak akiferler kullanmaları nedeniyle bölgedeki Mısırlılar ve Filistinlilerin güvenliğini tehdit ediyor" dedi.

SU HAVUZLARI

"Mısır, tünelleri yıkma gerekçesiyle su havuzları inşa edip, yeraltına boru döşeyerek tuz oranı çok fazla deniz suyunu pompalarsa, akiferlerin çökmesine neden olacak" diyen Benna, yeraltı sularının tutulduğu ve toplandığı depo görevi gören içme suyu temin edilen akiferlere deniz suyu karışmasının, hem Mısır hem de Filistin tarafının çevre ve gıda güvenliğini yok edeceğini belirtti. Mısır'ın yaklaşık iki hafta önce Gazze sınırı boyunca dar bir hendek içerisine 60 santimetre çapında su boruları döşemeye başladığı bildirilmişti. Borularla, sınır hattındaki tünellerin, denizden pompalan suyla yıkılmasının hedeflendiği ancak borulardan verilen deniz suyunun yeraltı sularına karışmasının çevresel bir "felaket"e yol açacağı belirtilmişti.

REFAH TİCARETE KAPALI

İsrail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle göreve gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, ticari geçişlere kapatılmıştı. İsrail ablukası nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti. Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ile akaryakıt geçiriliyordu. Mısır'da darbenin ardından iktidara gelen askeri yönetim, tünellerin büyük kısmını yıkmıştı.

Haber Ara