Dolar

32,5557

Euro

34,8848

Altın

2.426,36

Bist

9.645,02

Sisi rejimini korku sardı!

Mısır güvenlik güçleri, yarın yapılması planlanan protestoları önlemek için Kahire'deki Tahrir Meydanı yakınlarındaki önlemleri yoğunlaştırdı. Geçen çarşambadan bu yana, metro istasyonları önünde ve Tahrir Meydanı çevresindeki sokaklarda binden fazla genç erkek ve kadının tutuklandığı bildirildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-19 09:34:05

Sisi rejimini korku sardı!

Demokratik yollarla seçilen merhum Muhammed Mursi yönetimini kanlı bir darbe ile deviren Sisi rejimini korku sardı.

Mısır güvenlik güçleri, yarın yapılması planlanan protestoları önlemek için Kahire'deki Tahrir Meydanı yakınlarındaki önlemleri yoğunlaştırdı.

Geçen çarşambadan bu yana, metro istasyonları önünde ve Tahrir Meydanı çevresindeki sokaklarda binden fazla genç erkek ve kadının tutuklandığı bildirildi.

Mısır güvenlik servisleri, ülkede beş yıldır tanık olunan en büyük hükümet karşıtı gösterilerin birinci yıldönümü olan 20 Eylül'de (yarın) planlanan protestolara yönelik hazırlıklarını yoğunlaştırdı. 

El Arabi el Cedid gazetesi, Ulusal Güvenlik Teşkilatı görevlileri, özellikle 2011'deki Arap Baharı protestolarının merkez üssü olan Tahrir Meydanı civarında olmak üzere, ülke genelinde merkezi konumlarda konuşlandırıldığını söyledi. 

1183695688

İyi bilgilendirilmiş bir güvenlik kaynağı gazeteye verdiği demeçte, geçen çarşambadan bu yana, metro istasyonları önünde ve Tahrir Meydanı çevresindeki sokaklarda binden fazla genç erkek ve kadının tutuklandığını söyledi. 

Güvenlik önlemleri, İspanya'da sürgünde yaşayan Sisi karşıtı Mısırlı iş insanı Muhammed Ali'nin çağrısının ardından Eylül 2019'da Mısır'ı vuran ender protestoların yaklaşan yıldönümüne denk geliyor.

Ali geçen yıl, ordu ile birlikte çalıştığı projelerin kanıtlarını gerekçe göstererek, darbeci Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi hükümetinin üst düzey isimlerini yolsuzlukla suçladığı bir dizi video yayınladığında hükümet karşıtı duyguları yeniden alevlendirdi.

Ali, bu yıl Mısırlıları 20 Eylül'de "20 Eylül'de dışarı çıkın" hashtagini kullanarak tekrar protesto etmeye çağırdı, ancak çağrıları, hükümetin baskısı korkusu nedeniyle karışık tepkilere yol açtı.

Geçen yılki protestoların ardından hükümet, Alaa Abdel Fattah gibi önde gelen aktivistler de dahil olmak üzere en az 3 bin kişiyi gözaltına aldı.

Protesto çağrıları, Mısır hükümetine karşı artan hoşnutsuzluk ve öfke bağlamında geliyor.

Kaynak: El Arabi el Cedid

Haber Ara