Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Sisi, korkusundan ikinci defa Güney Afrika’ya gidemedi!

Darbeci Mısır lideri Sisi, tutuklanma korkusuyla Güney Afrika, Zambiya, Angola ve Demokratik Kongo cumhuriyetlerine kapsayan gezisini, ikinci defa iptal etmek zorunda kaldı. Sisi, 2015 yılında da, GüneyAfrika’ya yapacağı ziyareti, aynı nedenlerden dolaya iptal etmişti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-28 09:15:24

Sisi, korkusundan ikinci defa Güney Afrika’ya gidemedi!

Darbeci Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, tutuklanma korkusuyla Güney Afrika, Zambiya, Angola ve Demokratik Kongo cumhuriyetlerine kapsayan gezisini iptal etmek zorunda kaldı. Güney Afrika'daki birçok STK, 2015 yılında 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak için başkent Johannesburg'a gidecek olan Sisi için ‘gözaltına alınsın' çağrısı yapması üzerine, Sisi bu ülkeye yapacağı ziyareti iptal etmek zorunda kalmıştı.

Sisi, geçen cumartesi günü gezisinin ilk durağı Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'ya gidecekti. Sisi, Güney Afrikalı mevkidaşı Cyril Ramaphosa ile birlikte Güney Afrika'nın yönetim başkenti Pretoria'da 15 liderin katılımı ile yapılacak olan bir açılış törenine katılacaktı.

TUTUKLANMA KORKUSU
YÜZÜNDEN İPTAL ETTİ

Lübnan Nahar gazetesinin haberine göre, Mısırlı aktivistler ile rejim karşıtları tarafından açılan davalardan korkan Sisi, Afrika turunu ertelemek zorunda kaldı.

Lübnan gazetesi, Sisi'nin "Ağustos 2013'teki Savunma Bakanlığı'nı üstlendiği sırada, Rabia'tül Adeviye ve Nahda meydanlarında Mursi yanlılarının gösterilerini kanla bastırması ve çok sayıda kişiyi katletmesi üzerine, Güney Afrika'daki Müslüman Kardeşler tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne dava açıldığını dikkat çekti.
Gazete, Sisi'nin 2015 yılında Güney Afrika'ya yapacağı ziyareti tutuklanma korkusuyla iptal etmek zorunda kaldığını belirtti.

Gazete, Sisi'nin ziyaretini iptal etme gerekçelerinden birinin de güvenlik kaygıları ve muhtemel protestolar olduğunu vurguladı.

SİSİ, GÜNEY AFRİKA
YÖNETİMİNDEN ÖZÜR DİLEDİ

Darbeci Sisi yönetiminin, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramafuza'nın kutlama törenlerine ikinci dönemde katılamamaktan ötürü özür dilediğini belirten gazete, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek ve ortak meselelerle ilgili bazı konuları görüşmek için üst düzey bir Mısır heyetinin kutlamaya katılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Sisi'nin Afrika turunu iptal etme gerekçelerinden diğeri de Sudan ve Libya'da gelişen olaylar olduğu dikkat çekildi.

Mısır medyasının Perşembe akşamı, Sisi'nin Afrika ziyaretlerini iptal etmesiyle ikili haberlerin verilmemesi için uyarıldığını belirten Lübnan gazetesi Al-akhbar gazetesi, ziyaretle ilgili haberin Mısır'ın etkin ve köklü gazetelerinden Al-Ahram ‘da yayınlanmasına rağmen, ziyaret haberinin web sitesinden silmeye zorlandığını söyledi.
Gazete, Afrika turunun iptal edilmesiyle ilgili Sisi hükümetinin yetkilileri tarafından herhangi bir açıklama yapılmamasının dikkat çektiğini söyledi.

2015'TEKİ ZİYARETİNİ DE İPTAL ETMİŞTİ

Güney Afrika'daki bazı hukuk dernekleri ve medya kuruluşları, Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 2015'teki 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak için Güney Afrika'nın Johannesburg şehrine geldiğinde gözaltına alınmasını istemesi üzerine Sisi, bu ziyaretini iptal etmek zorunda kalmıştı.
Güney Afrika Müslüman Hukukçular Derneği üyesi Yousha Tayoub ise, dernek olarak ülkedeki ilgili birimlere Sisi'nin Johannesburg'a ulaşır ulaşmaz gözaltına alınması yönünde teklif sunduklarını söylemişti.

Haber Ara