Dolar

32,5661

Euro

34,7205

Altın

2.494,01

Bist

9.524,59

Sisi istedi Almanya gözaltına aldı

Al Jazeera Türk'te yer alan habere göre; kanalın tecrübeli gazetecilerinden Ahmed Mansur, Mısır'daki darbe yönetiminin talebiyle Berlin'de gözaltına alındı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-21 00:46:11

Sisi istedi Almanya gözaltına aldı

Al Jazeera'nin Arapça kanalının kıdemli gazetecilerinden Ahmet Mansur, Mısır'ın talebiyle Berlin Havaalanı'nda Alman polislerce gözaltına alındı. Interpol, Mısır'dan gelen uluslararası tutuklama emri talebini daha önce reddetmişti.

Katar merkezli Al Jazeera haber ağının Arapça kanalının kıdemli gazetecilerinden Ahmet Mansur, cumartesi öğlen saatlerinde Berlin Tegel Uluslararası Havalimanı'nda gözaltına alındı. Al Jazeera adına konuşan avukat Saad Cebbar, alıkoymanın Mısır'ın talebiyle gerçekleştiğini, Kahire yönetiminin kanala karşı attığı adımlardan biri olduğunu söyledi.

Cebbar, "Mısır'ın gazetecilerimizi taciz etmek için böyle bir tuzak kuracağını biliyorduk, olan tam olarak bu" dedi.

Reuters'e göre, Alman Federal Polisi sözcüsü, Mısır'den gelen uluslararası tutuklama emri uyarınca havalimanında 52 yaşında bir erkeğin tutuklandığını teyit etti. Sözcü, başsavcının şu anda tutuklanan kişinin kimliğini kontrol ettiğini, Mısır'a iadenin söz konusu olabileceğini söyledi.

Berlin'den Doha'ya gidecek bir uçağa binerken durdurulan Ahmet Mansur, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Hâlâ Berlin havaalanında gözaltındayım, sorgu hâkiminin karşısına çıkarılmayı bekliyorum. Asıl soru, Alman hükümeti ve uluslararası polisin nasıl olup da bir gecede kanlı darbe rejimine alet olduğu" dedi.

Telefonla Al Jazeera yayınına bağlanan Mansur, hâkim gelene dek, yani pazartesiye kadar gözaltında kalacağını söyledi. 

2014'te Mısır'da bir mahkeme, Mısır ve İngiltere vatandaşlığı bulunan Mansur'u gıyabında 15 sene hapse mahkûm etmiş, Mansur ise Ocak 2011'de Tahrir Meydanı'nda yaşanan eylemler sırasında meydanda bir avukatı yakalayarak işkence ettiği iddialarını reddetmişti. 

Uluslararası polis kuruluşu Interpol, Ekim 2014'te Mısır'ın Mansur için uluslararası yakalama emri çıkarılması talebini reddetmişti. Bu reddin belgesiyle seyahat eden ve belgenin fotoğrafını Facebook hesabından paylaşan Mansur, "Bu, Alman otoritelerinin beni hiçbir hukuki dayanak olmadan gözaltına alarak haklarımı çiğnediği ve suç işlediği anlamına geliyor" dedi. 

Haber Ara