Dolar

32,4796

Euro

34,5399

Altın

2.475,94

Bist

9.527,65

Sisi, 2030 yılına kadar kontrolü elinde tutabilir mi?

israelnationalnews editörü Mordechai Sones’un, ’Sisi, 2030 yılına kadar kontrolü elinde tutabilir mi?” başlıklı makalesinde, bugün Mısır Parlamentosunda oylanacak anayasa değişiklik önerilerinin Sisi’nin geleceğini belirleyeceğini yazdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-16 09:45:08

Sisi, 2030 yılına kadar kontrolü elinde  tutabilir mi?

MORDECHAI SONES/israelnationalnews editörü

Mısırlı milletvekilleri, bugün Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin, Mısır'ı 2030'a kadar Mısır'ı yönetmeye devam etmesine ve cumhurbaşkanlığı yetkilerini önemli ölçüde genişletmesine izin vermek üzere Mısır anayasasını değiştirecek bir dizi öneriye oy verecek.

‘REFORMLAR GEÇERSE
SİSİ'NİN SİYASİ GÜCÜ ARTACAK'

Tüm değerlendirmelere göre, anayasada önerilen değişiklikler büyük bir çoğunluk tarafından kabul edilmesinin ardından değişikliği onaylamak için bir referandum düzenlenecek.

Reformlar gerçekten geçerse, Sisi yargı üzerinde özel bir kontrol sahibi olacak, Mısır ordusu üzerindeki siyasi güç artacak ve Başkanın görev süresi her yıl altı yıla uzatılacak.

Sisi, 2014 yılında ilk defa Mısır Cumhurbaşkanı seçildi ve 2018'deki son seçimlerde yüzde 97,8'lik çoğunluğu kazandı.

Yetkilerini ve görev süresini genişletme girişimi, komşu ülkeler Sudan ve Cezayir'in rejimi deviren devrimler geçirdiği bir zamanda geliyor. Kahire sokaklarında, Sisi'nin geçirmeye çalıştığı anayasa reformlarını desteklemesi için Mısır vatandaşları ve parlamenterlere çağrı yapan, ”Parlak bir gelecek ve daha iyi bir yarın", "Anayasal değişikliklere evet, istikrar ve gelişmeye evet" yazılı büyük afişler göze çarpıyor.

‘MUHALEFET TEHDİT ALTINDA'

Ancak muhalefet üyeleri, anayasa reform tekliflerine karşı gelmemeleri konusunda tehdit aldıklarını iddia etti. Teklifler, 596 milletvekilinin 485'inin desteklediği Şubat ayında, Mısır parlamentosunda ön okuma için getirildi. Bugünkü oylamada, Sisi 'nin anayasada değişiklik yapması ve en az 2030 yılına kadar Cumhurbaşkanı olarak görev süresinin devam edeceği tahmin ediliyor.

Haber Ara