Dolar

32,3702

Euro

34,9714

Altın

2.325,52

Bist

9.137,23

Sırrı Süreyya Önder'den Kürt Dağı çıkışı

Suriye’de ''Türkmen Dağı'' diye bir yerin olup olmadığı tartışma konusu oldu. Konuya ilişkin görüşlerine başvuran HDP’li vekil Sırrı Süreyya Önder de ''Türkmen Dağı bir yer yoktur. Orası ezelden beridir Kürt Dağı’dır'' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-21 16:28:32

Sırrı Süreyya Önder'den Kürt Dağı çıkışı

Irak'ın Kuzeyi'ndeki Kürt yerel yönetimin Başkanı Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw konuya ilişkin yaptığı haberde, “Suriye'de ‘Türkmendağı' diye bir dağ olmadığı, söz konusu bölgenin Kürt Dağı'nın bir bölümü olduğu tartışılıyor. Haritalara ve belgelere bakıldığında, Türkiye medyasının bir süreden beridir sözünü ettiği Türkmen Dağı adında bir dağ bulunmuyor.” ifadelerine yer verildi.

Buna karşılık Türkmen Dağı bölgesinin olduğunu savunanlar ise, bölgede Türkmenlerin yaşadığını ve Türkmenlerin oraya Türkmen Dağı, Kürtlerin ise Kürt Dağı dediği belirtildi.

ÖNDER: TÜRKMEN DAĞI BİR YER YOKTUR

Konuyla ilgili HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de “Türkmen Dağı bir yer yoktur. Orası ezelden beridir Kürt Dağı'dır ve kayıtlara da bu şekilde geçmiştir.” dedi. Önder'in açıklamalarının devamı şöyle:

“Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde yalnızca Türkmen Tepesi vardır. Suriye haritalarına baktığınızda da göreceksiniz ki o bölge Kürt Dağı olarak geçiyor. Türkmen Dağı diye bir şey söz konusu bile değildir.

Bu ifade Suriye iç savaşından sonra Türkiye medyası tarafından bilinçli olarak kullanılmaya başlandı. Bugünkü Kürt Dağı dediğimiz yer Efrin bölgesinde yer alıyor. Ayrıca bölgede Cebel Ekrad adında bir Kürt Dağı daha yer almakta. O da Celablus yakınlarında bulunuyor.”

Rudaw haberinde “Türkmen Dağı” bölgesinin “Kürt Dağı” olduğuna yönelik tezini yayımladığı haritalarla destekledi.

hatay

(Son Posta gazetesinin 24 Haziran 1939 tarihli nüshası)

syria

 (1697 tarihli haritanın kaynakçası: Jean Baptiste Bourguignon, 1697, London)

aleppo

(1959 tarihli haritanın kaynakçası: John Bartholomew, Boston, 1959)

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara