Dolar

32,4975

Euro

34,7991

Altın

2.486,87

Bist

9.559,24

Sırpların yıktığı Ferhadiye Camisi'nin yeniden ibadete açılm

Sırpların yıktığı Ferhadiye Camisi'nin yeniden ibadete açılması

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-07 15:35:47

Sırpların yıktığı Ferhadiye Camisi'nin yeniden ibadete açılm
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Sırpların yıktığı Ferhadiye Camisi'nin yeniden ibadete açılmasının, umudun ve yaşamın zaferi olduğunu belirterek, "Ferhadiye'nin yenilenmesi, Boşnakların bu topraklara dönüşünün de sembolüdür." dedi.

Bosna'daki savaşta Sırpların temellerine dinamit yerleştirerek yıktığı Ferhadiye Camisi'nin, yeniden inşa edilerek ibadete açılması dolayısıyla Banya Luka'da düzenlenen törene, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç'in yanı sıra Konseyin Sırp üyesi Mladen İvaniç, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve diğer yetkililer katıldı.

İzzetbegoviç, törende yaptığı konuşmada, Ferhadiye Camisi'nin yenilenmesinin umudun ve yaşamın zaferi ve bu topraklarda bir arada yaşamın garantisi olduğunu belirterek, "Ferhadiye'nin yenilenmesi, Boşnakların bu topraklara dönüşünün de sembolüdür." dedi.

Caminin yeniden açılacağına inananların katkıları ve yardımlarıyla bugünlere gelindiğini vurgulayarak, "Bugün, Ferhadiye'yi yıkanlar için bir uyarı olsun. Bugün Ferhadiye'den verdiğimiz bu mesajın, gelecek nesiller için tarihi bir ağırlığı ve gücü var. Özellikle de bu mesajı Sırp halkının temsilcileriyle birlikte verdiğimiz için önemi daha büyük." ifadesini kullandı.

Türk halkına ve Hükümetine destekleri için teşekkür eden İzzetbegoviç, "Bu ülkede ezanlar ve kilise çanları hiçbir zaman birbirine engel olmadı, birbirini tamamladı. Bu nedenle Sırp vatandaşların, yenilenen Ferhadiye'yi kendi dinlerine adanmış insanlarla yeniden buluşma olarak algılayacağını umut ediyorum. Bugünün, yeni bir başlangıç olacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

- "Farklılıklarımız zenginliğimizdir"

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç de Banya Luka'nın kalbi olarak nitelendirilen Ferhadiye Camisi'nin yeniden inşa edilmesine katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Dini inanışın temelinde insanları tanımanın olduğuna dikkati çeken Kavazoviç "Farklılıklarımız zenginliğimizdir." dedi.

Osmanlı'nın Bosna Beylerbeyi Ferhat Paşa tarafından 16. yüzyılda inşa edilen bu caminin İslam sanatının en güzel örneklerinden biri olduğuna işaret eden Kavazoviç, Ferhadiye Camisi'nin sonsuza kadar Allah'ın varlığını ve dinin temelini temsil edeceğini vurguladı.

Kavazoviç, "Geçmişte közlenen nefret ateşi, başta Ferhadiye olmak üzere ülkemizde birçok caminin yıkılmasına neden oldu. Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin hep birlikte barışı inşa etmelerini temenni ediyorum. Ferhadiye'nin uzun zaman gözlerden uzak olduğunu biliyorum ama gönüllerden hiçbir zaman uzak olmadığının da ​farkındayım." diye konuştu.

- "Ferhadiye ile Banya Luka'nın manzarası tamamlandı"

Banya Luka Müftüsü Osman Kozliç ise bugünün, hem Boşnaklar hem de Banya Luka halkı için mutlu bir gün olduğunu belirterek, "Ferhadiye ile Banya Luka'nın manzarası tamamlandı." dedi.

İnsanlığa karşı işlenen her suçun sorumlusunun cezalandırılması gerektiğini dile getiren Kozliç, "Yüreklerimizin kapılarını açalım. Komşu ve iyi dost olalım. Birbirimize karşı saygı gösterelim." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek'ten ve yurt dışından binlerce Müslüman'ın katıldığı tören, konuşmaların ardından okunan Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Başbakan Davutoğlu, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Kavazoviç ve Banya Luka Müftüsü Kozliç, kurdele keserek yenilenen caminin açılışını gerçekleştirdi.

- Ferhadiye Camisi

Osmanlı Devleti'nin Bosna Beylerbeyi Ferhat Paşa tarafından 1579'da yaptırılan Ferhadiye Camisi, ülkedeki en önemli Osmanlı miraslarından biri olarak gösteriliyor.

Bosna'daki savaşın devam ettiği 7 Mayıs 1993'te Sırplar tarafından temeline dinamit yerleştirilerek yıkılan cami, 2001'de Bosna Hersek İslam Birliğince yeniden inşa edilmeye başlandı. Kaynak yetersizliği nedeniyle duran çalışmalar, TİKA ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın destekleriyle tamamlandı.

Haber Ara