Dolar

32,4781

Euro

34,9319

Altın

2.435,57

Bist

9.716,77

'Sırplar, Sokullu Mehmet Paşa ile gurur duyuyor'

Sırbistan’ın Türkiye Büyükelçisi Markovic, Sırpların Sokullu Mehmet Paşa ile gurur duyduklarını ve Sırbista’a çok şey veren tarihi bir figür olarak gördüklerini ifade etti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-21 17:03:50

'Sırplar, Sokullu Mehmet Paşa ile gurur duyuyor'

TIMETURK | ÇEVİRİ

Sırbistan'ın Türkiye Büyükelçisi Zoran Markovic, kendisi ile yapılan mülakatta Sırpların Sokullu Mehmet Paşa (1565-1579 yılları arasında Sadrazamlık yapan Sırp kökenli Osmanlı devlet adamı) ile gurur duyduklarını ve Sırbista'a çok şey veren tarihi bir figür olarak gördüklerini ifade etti.

Sokullu'nun devşirildiğinde 14 yaşında olduğunu ve kökenlerini bildiğini belirten Markovic, Sokullu Mehmet Paşa'nın Sırp kilisesini müstakil yaptığını ve kardeşini de kilisenin başına patrik olarak tayin ettiğini hatırlattı. Paşa'nın Sırbistan'a istikrar kazandırdığını söyleyen büyükelçi, eğer Osmanlı Devleti Sırbistan'daki bütün kiliseleri camiye çevirmek gibi bir politika takip etseydi bugün Sırp kimliğinden kalan bir şey olmayacağını ifade etti.

Ayrıca Osmanlı Devleti ile Sırplar arasında tarihte yapılan ittifaklara gönderme yapan Markovic, Yıldırım Bayezid'in bazı savaşları kazanmasında Sırp süvarilerinin rolüne vurgu yaptı.

Bugün Bosna sınırları içerisinde yer alan Vişegrad'ın Sokollovic köyünde doğan Sokullu Mehmet Paşa, 14 yaşında devşirilerek Osmanlı Devleti'nin hizmetine alınmıştı. Osmanlı devlet kademeleri içinde zamanla yükselen Sokullu Mehmet Paşa, 1565 yılında Sadrazam oldu ve 14 yıl boyunca imparatorluğun politikalarına yön verdi.

Sırbistan geçtiğimiz yıllarda Sokullu Mehmet Paşa'nın doğduğu yer olan Vişegrad'da, meşhur Drina köprüsünün yanında bir heykelini yapmıştı.

Haber Ara