Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Sırplar o Kur'an-ı Kerim'i yakamadı

Bosna Hersek'in Doboy şehrinin Plane köyünde Sırpların yakamadığı Kur'an-ı kerim'in çok ilginç bir hikâyesi var...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-29 14:52:16

Sırplar o Kur'an-ı Kerim'i yakamadı

Türkiye gazetesinden İrfan Özfatura'nın haberine göre; Doboy bölgesi 1992- 1995 yılları arasında insafsız saldırılara maruz kalır, Müslümanlar o günlerde büyük sıkıntılar yaşar. Sırp askerleri köyleri basar, çoluk çocuk ayırmadan önüne geleni kurşuna dizer. Sırpların girdikleri yerlerden biri de Plane köyüdür. Her yerde yaptıkları gibi ilk hedefleri cami olur, tarihî ibadethane tahrip kalıplarıyla çökertilip ateşe verilir. Bu hadisenin üzerinden yıllar geçer. Çatışmalar sona ermiş, cami de Müslümanlarca yeniden inşa edilmiştir. Bir Sırp bu cami imamının kapısı çalar. Bu kişi, Plane köyündeki tarihi camiyi ateşe veren askerlerden birisidir. İmam Niyaz Sipahi Efendiye caminin ateşe verildiği sırada şahit olduğu hadiseyi anlatır.

Hikâyenin gerisi İmam Niyaz Efendi'den dinleyelim:  “2002 yılıydı. Çatışmalar çoktan bitmiş, barış anlaşmaları imzalanmış, ortalık sakinlemişti. Bir gün bana bir Sırp geldi. Çantasından hürmetle çıkardığı Kur\'an-ı kerimi uzattı. Hocam dedi, o gün camiyi basan askerler arasında ben de vardım. Halılar, dolaplar ve ahşap aksam tutuşmuş alevler boyumuzu aşmıştı. O ara bir kitabın ateşten etkilenmediğini fark ettim.  Onu alıp parkamın arasına soktum eve getirdim. Annem, 'Oğlum bu Kur\'an-ı kerimdir' dedi 'İyi yapmış almışsın. Ben Kuran-ı kerimin tesirli bir kitap olduğuna inanırım. Onu saygıyla saklayalım Allah bizi afetlerden koruyacak' dedi. Bu yüce kitabı evimizde bulundurduğumuz zaman zarfında anlatılmaz şeyler oldu, huzur bulduk. Lakin bir süre sonra korkmaya başladık. Eğer evimize giren çıkanlardan biri görürse bizi baskı altına alabilirlerdi. Onun değerini yine en iyi bir Müslüman bilirdi. Bu yüce kitabın yeri de aldığım camiydi. Bu yüzden size getirdim. Lütfen adımı kimseye söylemeyin' diyerek bana yaşadıklarını anlattı.”

Sırp askerinin getirdiği Mushaf-ı şerif şimdi Plane köyündeki camiinde sergileniyor. Tabii sergilenenler arasında hunharca yıkılan tarihi caminin fotoğrafları ve acılar da var

CAMİDE SERGİLENİYOR

Sırp askerlerinin yaktığı Plane köyündeki tarihî camide ateşe direnen Mushaf-ı şerifi gören bir asker onu alıp saklamıştı. Yıllar sonra o askerin geri getirdiği mushaf şimdi camide sergileniyor.

Haber Ara