Dolar

32,5839

Euro

34,7881

Altın

2.511,40

Bist

9.693,46

Sırp radikaller hakkında yakalama kararı

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-31 13:47:19

Sırp radikaller hakkında yakalama kararı
Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) talebi üzerine, Sırp radikaller Petar Jojic, Vjerica Radeta ve Jovo Ostojic hakkında yakalama kararı çıkardı.

ICTY'den yapılan açıklamada, geçen yıl hakkında beraat kararı verilen Sırp Radikal Partisi (SRS) Genel Başkanı Vojislav Seselj'in savaş suçundan yargılandığı davada, tanıkları etkiledikleri gerekçesiyle söz konusu üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

Mahkemenin talebi üzerine Jojic, Radeta ve Ostojic hakkında 16 Mart tarihinden geçerli olmak üzere çıkarılan yakalama kararı kapsamında, şüphelilerin yerlerinin tespit edilip gözaltına alınması gerekiyor.

Sırbistan'daki yüksek mahkeme, daha önce yaptığı açıklamada, söz konusu şüphelilerin Lahey'e sevk edilmesinin mevcut kanuna göre mümkün olmadığını, ICTY ile iş birliğini öngören kanunun, sadece savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suçları kapsadığını belirtmişti.

ICTY, Sırp radikaller Jojic, Radeta ve Ostojic'in, Seselj davasındaki iki tanığa baskı yaptıklarını ve Seselj lehine ifade vermelerini sağladıklarını savunuyor.

ICTY daha önce Sırbistan'dan mevcut iş birliği kanununu değiştirmesini ve söz konusu radikallerin iadesini de öngörecek şekilde düzenleme yapmasını talep etmişti.

- Seselj beraat etti

ICTY, geçen yıl mart ayında görülen karar duruşmasında, 1991-1993 yıllarında Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da, Sırp olmayan halklara yönelik insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekle yargılanan Seselj'i suçsuz bulmuştu.

Mahkeme, Seselj'in iddianamedeki suçları işlediğine dair "Yeterli delil bulunmadığını" belirterek, beraat kararı almıştı.

Sağlık sorunları nedeniyle 2014 yılında geçici olarak serbest bırakılan Seselj, karar duruşmasını da Belgrad'dan takip etmişti.

Haber Ara