Dolar

32,3157

Euro

35,1299

Altın

2.296,83

Bist

9.064,26

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Srebrenitsa'ya gidecek

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Srebrenitsa'ya gidecek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 16:12:30

Sırbistan Başbakanı Vuçiç, Srebrenitsa'ya gidecek
Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Srebrenitsa'daki soykırımın 20. yılında düzenlenecek toplu cenaze ve anma törenine katılmak üzere 11 Temmuz'da Srebrenitsa'ya gideceğini açıkladı.

Vuçiç, düzenlediği basın toplantısında, dün akşam yapılan hükümet toplantısında, Srebrenitsa'da Sırbistan'ı kendisinin temsil etmesine karar verildiğini belirterek, "Sırp halkı olarak bizler sorumlu ve ciddi olmalı, başkalarının kurbanlarına da saygı göstermeliyiz. O zaman onlar da bizim kurbanlarımıza saygı duymaya başlayacak" şeklinde konuştu.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'e, "Sırp halkına yönelik katliamların yapıldığı noktaları" birlikte ziyaret etme çağrısında da bulunan Vuçiç, bu topraklarda İngilizlerin değil, Sırp ve Boşnakların bir arada yaşayacağına işaret etti.

Vuçiç, Srebrenitsa'ya "gururlu ve başı dik" bir şekilde gideceğini ve ülkesini bu şekilde temsil edeceğini vurgulayarak, en iyi barış mesajının katliamları kınayarak verileceğini, bunun tüm politikalardan daha önemli olması gerektiğini söyledi.

Bölgenin istikrarı ve Sırbistan'ın daha iyi bir konuma sahip olması için çalıştığını anlatan Vuçiç, son on gün içerisinde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi İzzetbegoviç ile telefonda görüştüğünü ifade etti.

- "Tasarı mevcut haliyle kabul edilmeyecek"

Vuçiç, Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla İngiltere tarafından hazırlanan ve dün BM Güvenlik Konseyi'nde oylanması gerekirken metin üzerinde mutabakat sağlanamaması nedeniyle bugüne ertelenen tasarının mevcut haliyle kabul edilmeyeceğini savundu.

Tasarının BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmasından önce Rusya ve Çin gibi ülkelerin yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını aktaran Vuçiç, "Karar tasarı kabul edilmeyecek. Bunu şimdiden söyleyebilirim. Bu konuda bazı garantiler verildi" diye konuştu.

Haber Ara