Dolar

32,5061

Euro

34,9547

Altın

2.430,78

Bist

9.804,08

Sırbistan ayıplarını gizliyor: Savaş belgelerine erişim engeli

Sırbistan güvenlik kurumları savaş yıllarına ait belgelere araştırmacı ve gazetecilerin erişimini engelliyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-08 16:53:25

Sırbistan ayıplarını gizliyor: Savaş belgelerine erişim engeli

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Sırbistan ordusu ve polis teşkilatı 1990'lı yıllara ait belgelere, asker ve polislerin bu yıllarda işlediği suçlardan ötürü araştırmacı ve gazetecilerin erişimini sistematik bir biçimde engelliyor.

Sırp iç işleri ve savunma bakanlıklarından belge talebinde bulunan İnsan hakları araştırmacılarının kurumlardan aldıkları cevaplar genellikle “devlet sırrı”, “çok gizli”, “bu konu hakkında elimizde bilgi yok” ve “daha fazla ayrıntı vermeniz gerek” oluyor.

İç işleri ve savunma bakanlıkları özellikle 1990'lu yıllarda Belgrad güçlerinin Hırvatistan, Bosna Hersek ve Kosova'da yürüttüğü operasyonlara dair belgeleri yukarıda belirtilen ‘bahaneler' ile araştırmacılarla paylaşmıyor.

Sırbistan, ifade özgürlüğü ve bilgiye serbest erişimi düzenleyen uluslararası teamüllere tâbi olan bir devlet. Bu teamüller kapsamında Sırbistan, geniş kapsamlı insan hakları ihalelerinin yaşandığı savaş yıllarında ne olduğunu kamuoyu ile paylaşmak zorunda.

Ancak Sırbistan devlet kurumları, ülkenin bilgi edinme serbestisini engelleyecek ve savaş yıllarında ordunun ve polisin üstlendiği rolün kamuoyu ile paylaşılmasını engelleyecek çeşitli yöntemler buluyor.

Uzmanlar, bu belgelerin çok hassas bilgileri içermesine rağmen Sırbistan bakanlıklarından herhangi bir belge talebinde bulunduğunda bu taleplerin kanunların keyfi bir biçimde yorumlanarak reddedildiği aktarılıyor.

Haber Ara