Dolar

32,3773

Euro

35,0633

Altın

2.326,09

Bist

9.079,97

Sınırdaki halk tedirgin

Savaş korkusu yaşayan Karkamışlılar, ' Türkiye ilçemizden Cerablus'a girerse can güvenliğimiz kalmaz.' dediler.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-05 12:42:49

Sınırdaki halk tedirgin

Türkiye'nin tampon bölge oluşturmak için Karkamış'tan Cerablus'a gireceği iddiaları halkı tedirgin ediyor. Spunik'e konuşan Karkamışlar, olası bir müdahalede Cerablus'tan IŞİD'in  ilçelerine füze atacağından korktuklarını dile getirdi. 

SINIRIN İKİ TARAFI AKRABA

Nüfusu 5 bini bulan Karkamış ilçesinde çok sayıda Suriyeli mülteci bulunuyor. Karkamış ile Cerablus'ta oturanların birbiriyle akrabalık ilişkileri de var. IŞİD'in Cerablus kentini ele geçirmeden önce Karkamışlılar Cerablus'a gidip geliyordu ve ticaret yapıyordu.

IŞİD'DEN SONRA TİCARETE BİTTİ

Cerablus'u ele geçiren IŞİD, Türkiye sınır kapısını ticarete kapatmış ve bu durum  Karkamış halkını çok olumsuz etkilemiş. Özellikle kapı çevresinde bulunan esnafları etkilemiş. Kapı açıkken ilçeye ticaret için dışarıdan gelenler olurken, kapının kapanmasıyla sonra ilçeye pek gelen olmamış.

Karkamışlar, Türkiye'nin Suriye'ye gireceği tartışmalarından bu yana korku yaşanıyor. Karkamışlar yaşadıkları korkuyu Sputnik'e anlattı.

'SINIR HATTINDA YAŞAYANLAR ÇOK ZARAR GÖRÜR'

Karkamışlı esnaf 29 yaşındaki esnaf Mustafa Kaya, Türkiye'nin Suriye'ye girmesini hiç istemediklerini vurgulayarak, olası bir müdahalede en çok sınır hattındaki insanların zarar göreceği uyarısında bulundu. Türkiye'nin Suriye'ye müdahale edeceği tartışmalarının dahi kendilerini tedirgin ettiklerini dile getiren Kaya, küçük çocuklarının dahi kendisine ‘baba savaş mı olacak?' diye sorduğunu aktardı.

'IŞİD'İN BİZE SALDIRMAYACAĞI NE MALUM'

Türkiye'nin Karkamış'tan Cerablus'a girmesi halinde Karkamış ilçesinde oturanların can güvenliklerinin büyük bir riske gireceğine dikkat çeken Kaya,  şöyle konuştu; " Türkiye ilçemizden Cerablus'a girerse IŞİD'in ilçemize saldırmayacağı ne malum. IŞİD çok tehlikelidir olası bir müdahalede ilçemize füzeler yağdırır. 2 sence önce ÖSO ile IŞİD savaşında IŞİD'in kurşunları ilçemize geliyordu hatta atılan kurşunlarla ilçemizde bir kadın vuruldu. Devletimizin bizim hayatımızı riske atmasını, Suriye'ye girmesini istemiyoruz. Eğer Cerablus'a girse orada bulunan akrabalarımızın hayatını riske atacaktır. Tüm ilçe müdahaleden kaygı duyuyor. Eğer müdahale ederse ilçeden göçler başlayacaktır. Zaten IŞİD'in Cerablus'u ele geçirmesinden bu yana perişan olduk. Sınır kapısı ticarete kapandı,  zarar gördük."

'ARTIK TOP SESLERİ DUYMAK İSTEMİYORUZ'

Sınır kapısında esnaflık yapan 48 yaşındaki Bekir Duru da Türkiye'nin Karkamış'tan Suriye'ye gireceği tartışmalarından rahatsız. Duru, ilçe halkının çok zor şeylerle karşı karşıya kalacağına işaret etti. Türkiye'nin müdahale etmesi durumunda IŞİD militanlarının ilçeye saldıracağını ve ilçede bomba yüklü araçlar dahi patlatabileceği tehlikesinin yaşanabileceğini kaydeden Duru, artık ne karşıda ne kent merkezinde kurşun ve top sesleri duymak istemediklerini dile getirdi. Ceraplus'ta IŞİD'in eline geçmesinden bu yana tedirgin olduklarını aktaran Duru, "Savaş içinde yaşamak istemiyoruz. Suriye'deki savaş bizi çok etkiledi. Devletimiz eğer bizlerin can güvenliğini düşünüyorsa Suriye'ye girmemeli" diye konuştu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara