Dolar

32,5707

Euro

34,9244

Altın

2.426,27

Bist

9.722,09

Sınır Tanımayan Doktorlar Yemen'in kuzeyinden çekildi

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü (MSF), Yemen'in kuzey bölgesinden çekilme kararı verdiklerini açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-19 13:18:14

Sınır Tanımayan Doktorlar Yemen'in kuzeyinden çekildi

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), "Suudi Arabistan'ın ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği hava saldırıları sebebiyle Yemen'in kuzeyinden çekildiklerini" açıkladı.

Kararı Twitter hesaplarından duyuran Doktorlar, Arap Koalisyonu'nu koordinatlarını önceden vermelerine rağmen hastaneleri bombalamak ve uluslararası hukuku çiğnemekle suçluyor.

Daha önce Riyad'da koalisyon yetkilieri ile 2 toplantı yapılmasına rağmen konuya bir çözüm getirilememişti.

NE OLMUŞTU?

Saada ve Hacca bölgesindeki 6 hastaneden görevlilerini ve doktorlarını geri çektiğini açıklayan örgütün son 17 ayda 4 ana hastanesi vurulmuştu. Haydan, Razeh, Al Gamouri, ve Yasnim gibi bölgelerde vurulan hastanelerde de pek çok cerrah, pediyatrist, doğum uzmanı ve acil servis görevlileri hayatını kaybetmişti. Son olarak 15 Ağustos'ta Hacca'daki saldırıda 19 kişi ölmüş ve 24 kişi de yaralanmıştı.

HASTANELERİ SAĞLIK BAKANLIĞINA BIRAKTILAR

MSF tarafından boşaltılan hastaneler bundan sonra Yemen Sağlık Bakanlığı görevlileri ve diğer gönüllü tıbbi kuruluşların katkıları ile hizmet vermeye devam edecek.

SUUDİLER PİŞMAN OLDU

Arap Koalisyonu'nun başını çeken Suudi Arabistan'lı yetkililier ise SPA haber ajansına yaptıkları açıklamada "MSF'nin Yemen'deki 6 hastanesini boşaltma kararını üzüntü ve pişmanlıkla öğrenmiş bulunuyoruz. Suudi Arabistan, MSF'nin Yemen'de devam eden sağlık çalışmaları ve insani yardımları büyük bir takdirle izlemektedir" ifadeleri kullanıldı. Yetkililer ayrıca koasliyonun Yemen'deki operasyonlar boyunca uluslararası insan haklarına tamamen saygı çerçevesinde hareket ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler açıklamalarında Suudilerin Yemen'de 10 bine yakın sivil öldürdüğünü açıklamıştı.

 

Haber Ara