Dolar

32,5408

Euro

34,8887

Altın

2.439,54

Bist

9.746,66

Sinemalarda milli marş zorunluluğu!

Hindistan'da son alınan karar göre, sinema salonlarında her filmden önce milli marş çalacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-01 17:11:10

Sinemalarda milli marş zorunluluğu!

Haber7'nin haberine göre, Hindistan'da 29 eyalet marş konusunda kendi yasalarına uyguluyor.

2003'te Maharashtra Eyaleti'nde, sinemalarda milli marş çalınması zorunlu kılınmıştı. Fakat geçen yıl Madras Yüksek Mahkemesi, Tamil Nadu Eyaleti'nde benzer bir uygulamanın yürürlüğe konulmasına, karmaşa çıkarabileceği gerekçesiyle itiraz etmişti.

Hindistan medyası, hakimlerin "İnsanlar, bireysel özgürlük anlayışının peşinden gitmeyi bırakmalı ve ortak vatanseverlik duygusuna sahip olmalıdır" sözünü yazdı.

Bazıları mahkemenin bu kararını gereksiz olduğunu düşünürken, bazıları da kararı savundu ve karar ülke gündemine oturdu.

Hintistan'ın önemli isimleri arasından yer alan Krushis Av ise Facebook'ta paylaştığı yazısında, "Yüksek mahkeme simgesel bir vatanseverliğe doğru mu gidiyor? Neden geriye doğru gidiyoruz? Vatanseverlik, eğitimle ve genç kuşakları temel alan daha iyi bir toplumla sağlanır, dayatmayla değil. Günümüzde, filmlerden önce milli marşların çalınması, bununla bağdaşmaz." açıklmasını yaptı.

Hindistan'da milli marş çalınırken ayakta durulmasına dair belirli bir yasa bulunmasa da, İçişleri Bakanlığı marş çalındığında dikkatli davranılmasını zorunlu tutuyor.

Ekim ayında BBC, ülkedeki bir sinemada marşı çalınması sırasında ayakta durmadığı için saldırıya uğradığını anlatan, engelli bir adamın makalesini yayınlamıştı.

Geçen yıl, milli marş çalındığında ayağa kalkmayan bir grup da sinema salonundan atıldı.

2014'te Mumbai'de bir ada, Güney Afrikalı arkadaşının milli marş için ayakta kalmayı reddetmesinin ardından kalabalık bir grup tarafından dövüldü.

Güneydeki Kerala eyaletindeki bir başka adam aynı yıl ayakta durmayı reddettiği için isyana teşvikle suçlandı.

 

Haber Ara