Dolar

32,5626

Euro

34,9387

Altın

2.426,84

Bist

9.722,09

Sindirim sisteminin sağlığını korumak için neler yapmalıyız? Hangi besinleri tüketmeliyiz?

Sindirim sisteminin sağlığını korumak için neler yapmalıyız? Sindirim sistemi sağlığı için yapılması gerekenlerin en başında su içmek geliyor. Sağlıklı bir yaşamın kaynağı olan su, bütün organların düzenli ve sorunsuz çalışmasına olanak sağlıyor. Peki ama su dışında sindirim sistemini güçlendirmek, çalıştırmak ve sağlığını korumak için hangi besinleri tüketmeliyiz? İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-12 14:41:11

Sindirim sisteminin sağlığını korumak için neler yapmalıyız? Hangi besinleri tüketmeliyiz?

Sindirim sistemi; sindirim kanalı, karaciğer, pankreas ve safra kesesinden oluşur. Sindirim kanalı, ağızdan anüse kadar uzun ve kıvrılmalar yapan içi boşluklu organlar zinciridir. Sindirim kanalını oluşturan bu içi boş organlar; ağız, yutak, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüstür. Karaciğer, pankreas ve safra kesesi sindirim sisteminin içi boş olmayan organlarıdır.

Sağlıklı bir sindirim sistemi için bütün bu organların sağlıklı olması gerekir. Boşaltım sorunu yaşayan kişiler, başta ağız olmak üzere bütün organlarının sağlıklarını koruyarak, sindirim sisteminin düzenini korumalıdırlar. 

Sindirim Sistemini Hızlandıran Besinler Nelerdir?

- Su

Kurubaklagiller

Frambuaz

Kuru erik

Badem

Kefir

Yeşil yapraklı sebzeler

Yoğurt

Mango

Doğal elma sirkesi

Lahana turşusu

Bitter çikolata

Soğan

Kemik suyu

Kepekli besinler

Kuru meyveler

Keten tohumu

Sindirim sisteminin sağlığını korumak için neler yapmalıyız?

Sağlıklı bir sindirim sistemi için dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında, yemekleri çok çiğnemek ve su içmek geliyor. Düzenli beslenmenin yanı sıra, sindirim sistemini zorlamayacak şekilde beslenmek de önemli bir nokta. 

Su içme alışkanlığı olmayan kişilerin sindirim sistemlerinde oluşan sorunlar, farklı hastalıkların meydana gelmesine sebep oluyor. Yapılan araştırmalara göre su içme alışkanlığı olmasa dahi, her saat başı bir yudum su içen kişilerin sindirimi ve aynı paralelde sosyal hayatları daha olumlu gidiyor. Çünkü sindirim sisteminin bozulması, vücudun daha fazla çalışmasına eş değer olduğu için, organların yorulmasına ve doğal olarak daha yorgun olmaya sebep oluyor.

Aynı şekilde midesini tıka basa doldurmayan kişilerinde sindirim sistemlerinde oluşabilecek sorunlar minimuma iniyor. Uzmanlar, midenin ara sıra boş bırakılmasının faydalı olduğunu ve sürekli midenin çalıştırılmasının yorgunluk olarak geri döneceğini söylüyor.

 

Haber Ara