Dolar

32,3745

Euro

34,9906

Altın

2.326,10

Bist

9.100,75

Şimşek Moody's kararını yorumladı: Dünyanın sonu değil

Başbakan Yardımcısı Şimşek,'Türkiye piyasalarına kredi notu düşüşünün yansımalarının sınırlı olması şunu gösteriyor, Türkiye'nin temelleri diğer gelişmekte olan ülkelere oranla daha sağlam.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-29 10:49:00

Şimşek Moody's kararını yorumladı: Dünyanın sonu değil

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Yakın dönemde kredi notu düşürülen Rusya ve Brezilya var. Kredi notları düştükten sonra Rusya ve Brezilya piyasalarının tepkisi Türkiye'ye göre çok daha ağırdı. Kredi notu düşüşünün Brezilya ve Rusya'ya etkisi Türkiye'ye göre çok daha derin oldu. Türkiye piyasalarına kredi notu düşüşünün yansımalarının sınırlı olması şunu gösteriyor, Türkiye'nin temelleri diğer gelişmekte olan ülkelere oranla daha sağlam." diye konuştu.

"ÖNEMSİZ DEĞİL AMA DÜNYANIN SONU DA DEĞİL''

Şimşek, Moody's'in açıklaması hakkında, "Önemsiz değil ama dünyanın sonu da değil. Neden? Çünkü yatırımcılar sadece Moody's'e, S&P'ye ve Fitch'e bakmazlar. Aslında piyasalar kredi derecelendirme kuruluşlarına göre hem çok çok daha hızlı hareket ederler, hem daha nitelikli analiz yaparlar, hem de geriden takip etmezler." dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Milletimizin güçlü desteği olduktan sonra, Türkiye'nin birliği ve beraberliği korunduktan sonra, siyasi istikrar devam ettiği müddetçe, Türkiye bütün sorunların üstesinden gelecektir. Kredi notumuzu da biz tekrar yükselteceğiz. Çalışacağız, çabalayacağız. Güneş balçıkla sıvanmaz." diye konuştu.

Şimşek, "Aslında Standard and Poor's'un not indirimi diğer kuruluşlar üzerine aşağı yönlü baskı yaratmıştır. Keşke bizimle diyalog kursalardı. Darbenin etkilerinin ne kadar geçici olacağını konuşsaydık belki Standard and Poor's bu kadar aceleci davranmazdı. Nitekim daha sonradan Ankara'ya geldiler. Görüşmelerde benim edindiğim izlenim, aceleci tavırlarından pek memnun değiller. Kasım ayında tekrar bir gözden geçirme gündeme gelebilir." dedi.

"GEREKENİ YAPACAĞIZ"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, MGK'nın OHAL'in uzatılmasına yönelik tavsiye kararına ilişkin, "Milletimizin temel hak ve özgürlüklerini garanti altına alacak, ülkemizin huzurunu, barışını, kardeşliğini pekiştirecek geçici bir karar. Dolayısıyla 3 ay daha uzatılması tavsiyesinde bulunuldu. Hükümet olarak tabii ki bunu değerlendireceğiz ve ona uygun olarak da gerekeni yapacağız." diye konuştu.

"ADALET SİSTEMİNİN TABİİ Kİ REFORME EDİLMESİ LAZIM'' 

Şimşek, "17-25 Aralık sürecinde yargının nasıl politize olduğunu, bir kısım yargının, milletimize, kanunlara, anayasaya karşı sorumluluğu nasıl bir kenara itip, 10 bin kilometre öteden birilerinin talimatıyla nasıl hareket ettiğini gördük. Bu adalet sisteminin tabii ki reforme edilmesi, hızlandırılması lazım. Adaletin performansa dayalı olması, o veya şu ideolojinin etkisi altında hareket etmemesi lazım." dedi.

Şimşek, AA Editör Masası'nda soruları yanıtlıyor ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

Mehmet Şimşek'in açıklamaları, AA'nın internet sitesi (www.aa.com.tr) ile Finans Haberleri Terminali'nden (www.aafinans.com) yayımlanıyor, Twitter hesabından da (@anadoluajansi) anlık takip edilebiliyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara