Dolar

32,5959

Euro

34,8272

Altın

2.498,18

Bist

9.461,06

Şilili Piskoposlar'dan 'skandal' istifası

Şili'de, çocuklara cinsel istismar skandalını görüşmek üzere Vatikan'da bulunan piskoposlar, Papa'ya istifalarını sundu

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-18 18:53:26

Şilili Piskoposlar'dan 'skandal' istifası
Papa Franciscus ile, Şili kilisesinde çocuklara yönelik cinsel istismar skandalını görüşmek üzere Vatikan'a gelen Şilili piskoposlar, toplantıların sona ermesiyle Papa'ya toplu istifa dilekçesi verdi.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Şili kilisesindeki pedofili skandalını görüşmek üzere Vatikan'da bulunan Şilili piskoposlar, Papa Franciscus ile üç gün süren görüşmelerin ardından toplu istifalarını sundular.

Piskopos Fernando Ramos, basına yaptığı açıklamada, Papa ile görüşmeye "acı ve utanç içinde" geldiklerini belirtti. Papa'nın Şili kilisesinin pedofili skandalı konusundaki tutumunu, "kesinlikle çok üzücü" olarak tanımladığını aktaran Ramos, Papa'nın istifaları kabul edip etmeyeceğine birkaç gün içinde karar vereceğini bildirdi.

Papa bu hafta, Şili kilisesindeki pedofili skandalını görüşmek üzere 34 Şilili piskoposla bir araya gelmişti.


- Çocuklara yönelik istismarı içeren çok sayıda vaka

Papa Franciscus, önce Peder Fernando Karadima tarafından işlenen pedofili suçlarını örtbas etmekle suçlanan Şili kilisesinin Başpiskoposu Juan Barros hakkında, bu suçu işlediğine dair bir kanıt bulunmadığını ve iddiaların gerçek olmadığını söylemişti. Ancak daha sonra konuyu yanlış değerlendirdiğini kaydeden Papa, rencide ettiği cinsel istismar kurbanlarından özür dilemiş ve konuyla ilgili "çok ciddi bir hata yaptığını" dile getirmişti.

Katolik Kilisesi'nin, dünyanın birçok ülkesinde yüz binlerce din adamı bulunuyor. Birçok ülkede de özellikle çocuklara yönelik istismarı içeren çok sayıda vaka basına yansıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) de Katolik Kilisesi görevlilerinin, çocuk istismarları hakkında 2014'te bir rapor yayımlamıştı. Raporda Vatikan, aldığı sistematik kararlar nedeniyle, geçen 10 yılda papazlara, on binlerce çocuğa tecavüz ve tacizde bulunma ortamı sağlamakla suçlanmıştı.

Vatikan ise 2014 yılının ocak ayında, 400 papazın, önceki iki yılda çocuklara cinsel istismar suçlaması nedeniyle eski Papa 16. Benediktus tarafından papazlık görevinden çıkarıldığını kabul etti. Ancak kiliseye yönelik eleştirilerde, bu sayının çok daha fazla olması gerektiği dile getirildi.

Haber Ara