Dolar

32,5607

Euro

34,9891

Altın

2.424,58

Bist

9.722,09

Şili Anayasa değişikliğine gidiyor

Şili'nin diktatörlük dönemi anayasasında değişikliğe gidilmesi için referandum kampanyası başlatıldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-09 19:15:56

Şili Anayasa değişikliğine gidiyor

Şili'de, Augusto Pinochet'nin (1973-90) askeri yönetimi altında 1980'de düzenlenen anayasanın değiştirilmesi için 14 milyondan fazla Şilili 26 Nisan'da oy kullanacak.

Şili anayasasında 1988'deki referandumda kısmen değişikliğe gidilmişti.

Genç Komünistler Başkanı Camilo Sanchez, AFP'ye, "Farklı bir anayasaya sahip olabilmemiz için çok fazla gözyaşı ve çok fazla kan döküldü" dedi.

30'dan fazla kişinin ölümüne neden olan gösteriler, ilk olarak geçen yıl 18 Ekim'de, başlangıçta başkent Santiago'da mütevazı bir metro ücret zammına karşı yapılmıştı.

Ancak olay hızla daha geniş bir öfkeye dönüştü.

Göstericilerin daha ucuz eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra temel taleplerinden biri anayasa değişikliği oldu.

Bir ay sonra, sağcı Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ve koalisyon iktidarı tarihi referandumu düzenlemeyi kabul etti.

Vina del Mar sahil beldesinde hafta sonu protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmaların ardından Pinera, "Hükümet Şilililerin katılımıyla adil, demokratik ve şeffaf bir oylama sağlamaya kararlıdır" dedi.

Halkın yüzde 69'u değişiklikten yana

Kampanya, referanduma üç gün kala sona erecek.

Anayasayı değiştirmeyi tercih eden seçmenlere, yeniden düzenleme, yeni bir kurucu meclisin kurulmasının özel olarak seçilmiş kişiler tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği sorulacak.

Hükümet ise, yarısı mevcut milletvekillerinden oluşacak, diğer yarısını ise doğrudan seçilmiş üyelerden oluşacak bir komiteyi tercih ediyor.

Şilililer Ekim ayında grubu belirlemek için oy verecekler. Üyelerin yeni bir anayasa hazırlaması için önlerinde 9 ayları olacak, bu süre 3 ay daha uzatılabilecek.

Activa Research tarafından yapılan son ankete göre, Şilililerin yüzde 69'u anayasada değişiklikten yanaydı ve buna karşı sadece çıkanların oranı ise yüzde 14,5'te kaldı.

France 24

Haber Ara