Dolar

32,3282

Euro

35,0649

Altın

2.282,13

Bist

8.998,75

Silah yüklü gemi Yunan şirketinin çıktı

Yunanistan’ın Girit Adası açıklarında kaçak silah taşıdığı tespit edilen yük gemisinin Yunan şirketinin olduğu ortaya çıktı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 17:31:23

Silah yüklü gemi Yunan şirketinin çıktı

Yunan basın yayın organları, son yıllarda birçok kez isim ve bayrak değiştirdiği tespit edilen geminin merkezi Yunanistan'ın Pire limanında bulunan bir Yunan şirketine ait olduğunu duyurdu.

Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi konuya ilişkin haberinde, ilk belirlemelere göre taşıdığı konteynerlarda kaçak silah bulunduğu tespit edilen ve patlayıcı madde de taşıdığı şüphesi bulunduğunu belirttiği Bolivya bandıralı “Haddad 1” gemisinin Şubat 2015 tarihinden itibaren aidiyet ve kullanım haklarının merkezi Pire'de bulunan bir Yunan şirketine ait olduğunu yazdı.

Gazete haberinde, “Haddad 1” gemisinin 2008-2014 yılları arasında da, “ARXON” ismiyle Yunan bayrağı taşıdığı ve daha sonra Ağustos 2014 tarihinden Şubat 2015'e kadar “MAMO” ismi altında Kamboçya bayrağına geçtiğini bildirdi.

Öte yandan, Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Yunan gizli servislerinin eline gemide ele geçirilen kaçak silah ve mühimmatın Ukrayna'dan yüklendiği ve büyük olasılıkla Suriye ve Irak'taki DAEŞ'li teröristlere gönderildiğine dair bilgiler ulaştığı iddia edildi.

Olayla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Yunanistan Denizcilik Bakanlığı yetkilisi ise, taşıdığı konteynerların içinde kaçak silah bulunduğu tespit edilen “Haddad 1” gemisiyle ilgili kontrollerin sürdüğünü belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Girit adası açıklarında, Türkiye'den hareket ettiği iddia edilen Bolivya bandıralı yük gemisinde yüklü miktarda silah ele geçirilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Yunan makamları tarafından gemideki malzemelerin gümrük beyannamesinde belirtilenin dışında alıcılara gittiğinin tespiti ve bunun Türk makamlarıyla paylaşılması halinde bu hususta alınabilecek tedbirler bulunduğunu bildirmişti.

Bilgiç, ihracat kontrolleri konusunda tüm uluslararası rejimlere taraf olan Türkiye'nin, silah ihracatı konusunda da güçlü ve uluslararası standartlarda denetim mekanizması bulunduğunu ifade ederek, geminin sahibi olan şirketin esasen Yunanistan'ın Pire kentinde kayıtlı olduğunu belirtmişti.

İlgili makamlar tarafından yapılan araştırmadan, geminin Gazimağusa limanından çıkışla 25 Ağustos günü İskenderun limanına geldiğinin ve 29 Ağustos günü buradan ayrıldığının anlaşıldığını vurgulayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, müteakip uğrak limanlarını Misurata, Tobruk ve Beyrut olarak bildiren ve önceki uğrak yerlerinden İskenderiye'de evvelce 12 konteyner yüklenmiş bulunan gemiye, İskenderun limanında da bir treyler ve iki konteyner yüklendiğine işaret etmişti.

Haber Ara