Dolar

32,3697

Euro

34,9616

Altın

2.325,62

Bist

9.075,30

'Şii-Sünni çatışmasından önce Sünniler karşı karşıya gelecek'

Ali Şemin, Musul Operasyonu'nun olası tehlikelerinden birini dillendirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-17 11:22:42

'Şii-Sünni çatışmasından önce Sünniler karşı karşıya gelecek'

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Habertürk canlı yayınına katılan Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı, Irak uzmanı ve aynı zamnada Iraklı Ali Şemin, Musul Operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Şemin, sıklıkla gündeme gelen Şii-Sünni çatışmasından daha önce şehre giren güvenlik güçleri arasındaki Sünnilerle şehride bulunan IŞİd karşıt ve destekçisi Sünnilerin karşı karşıy agelme ihtimalleri.

İşte o açıklama:

"Herkes Şii-Sünni karşılaşmaısndan söz ediliyor ama başka bri tehlike de var. Önce Sünniler, Sünnilerle karşı kaşrıya gelecek. IŞİD yandaşı ve karşıtlaır olmak üzere. Çünkü biliyorsunuz Musul 48 saatte IŞİD tarafındn aişgal edilmişti. Eğer orada aşiretlerin desteği olmasaydı bu çok zordu.

Ayrıca bu operasyon sonrasında Msuul'a giren güçler birbirleri arasında güç savaşına girmemeleri. Örneğin Haşdi Şabi "Hala katılmadık" diyorlar fakat katılma ihtimalleir ve hazırlıkları var. Musul'daki Sünni güçler bunu kesinlikle istemiyor.

Ayrıca burada Türkiye sadece Sünni Araplara destek veriyormuş gibi bir imaj oluşturuyor. Fakat Türkiye tamamen dengeyi korumuş durumdadır. Karşı çıktığı şey olası mezhep savaşı.

Ayrıca Telafer'de Türkmenler arasında bir mezhep çatışması da mümkün. İran, bazı Türkmenleri de Haşdi Şabi'ye aldı. Şii Türkmenlerin örgüte katılımı ile Türkmenler arasında bir fay hattı oluştu.

Herkes diyor ki Irak Suriye'ye benzedi. Ben diyorum ki Irak'ın Musul Operasyonu'ndan sonra ikinci Halep olmaması gerekiyor. Bu ihtimal çok yüksek. Çünkü demografk yapı illa ki değişecek ve beklenen göçün karşılanması mümkün değil. Irak bu göçü yüklenemeyecek ve emin olun göçmenler Türkiye'ye doğru hareket edecekler.


Sivilleirn durumu çok zor. Rusya Halep'te sivilleir bombalıyor ve bunda bir beis görmüyor. Fakat Musul'daki siviller için endişeli.

Musul Operasyonu erken başladı. Ciddi bir çalışma yok. İlk olarak hava operaysonları başlar diyordum. 2 haftası daha var diye düşünüyordum."


MUSUL'DAKİ IŞİD DESTEĞİ

Musul'da hali hazırda 1,5 milyon sivilin olduğu belirtiliyor. Musul'un 48 saatlik işgali sırasında yıllarca merkezi Irak yönetiminin mezhepsel baskılarına maruz kalmış bir çok Sünni olduğu bilniyor.

ÇAVUŞOĞLU UYARMIŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin özellikle karşı çıktığı Şii milis gücü Haşdi Şabi konusunda uyarıda bulunmuş ve Musul'un demografik yapısının değiştirilmesine yönelik bir adımın atılmaması gerkeitğini belirtmişti. Ayrıca sivil halkın "Ya IŞİD ya Haşdi Şabi" tercihine zorlanmaması, halkın IŞİD'i tercih etme ihtimalinin unutulmaması gerketiğini belirtmişti.

Haber Ara