Dolar

32,5867

Euro

34,7934

Altın

2.509,22

Bist

9.693,46

'Şii Obama ile İran arasında mezhep bağı var'

Babası Kenyalı olduğu ve çocukken Endonezya’da dini bir okulda okuduğu için aslında Müslüman olduğu rivayet edilen ABD Başkanı Barack ‘Hüseyin’ Obama’nın hangi dine inandığı tartışmalarında bir üst seviyeye geçildi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-09 13:20:37

'Şii Obama ile İran arasında mezhep bağı var'

Sputnik'te yer alan habere göre; Arapça yayın yapan bir kanala konuk olan eski Iraklı vekil Taha el Lehibi, Obama'nın Şii bir kökenden geldiğini, Ortadoğu'nun itirazlarına rağmen müzakerelerden vazgeçmediği İran'la da bu yüzden ‘yakın işbirliği içinde olduğunu' savundu.  Lehibi, bu iddiasına gerekçe olarak da Obama'nın ikinci adını, ilk Şii şehit sayılan Hz. Hüseyin'den alıyor olmasını gösterdi. 

BAŞKAN OLUNCA 'Şİİ KARDEŞLERİ' DE SEVİNDİ

Diğer taraftan Obama'nın Şii olduğuna yönelik iddiaları çok da yeni değil. 2008 Başkanlık seçimlerinden önce devlet elindeki bazı İran gazeteleri, Obama'nın Şii olduğunu yazmıştı. Ama Kenya'da Sünnilerin çoğunlukta olduğu göz önüne alınınca, bu iddianın üzerinde pek durulmamıştı. Yine de Obama seçimleri kazandığında Time dergisine konuşan bir Iraklı, ‘Şii yoğunluklu Sadr kenti için büyük bir gün olduğunu' söylemiş ve “Artık Beyaz Saray'da bir kardeşimiz var” demişti.

'ÇOCUKLUĞU ŞİİLERİN ARASINDA GEÇTİ'

Suriyeli yazar Muhiddin Lazkani de “Unutmamız gereken bir şey var.  Kendi ürettiğim bir teoriyi satmaya çalışmıyorum. Irkçı da değilim, ama Barack Hüseyin Obama Şii Kenyalı bir babanın oğlu. Beyaz Saray'ı yöneten adamın tüm çocukluk anılarında Şiilik var. İran meselesinin onun için bu kadar önemli olmasının sebebi de bu” ifadelerini kullanmıştı.

Geçen yıl düzenlenen bir ankete göre, ABD'de Cumhuriyetçilerin yüzde 54'ü Obama'nın ‘özünde' Müslüman olduğunu düşünüyor.

Haber Ara