Dolar

32,3369

Euro

35,1182

Altın

2.235,55

Bist

8.731,47

Şii Hilali tamamlandı: Artık İran'ın Akdeniz'e kara bağlantısı var...

Irak ve Suriye’de IŞİD ile yürütülen savaş, örgütün her iki ülkede de omurgasının kırılması ve çöle çekilmeleri ile sona ererken İran'ın hayalini kurduğu Şii Ekseni de gerçekleşti ve Tahran’ı Beyrut’a yani Akdeniz’e bağlayacak kara bağlantısı kuruldu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 17:28:43

Şii Hilali tamamlandı: Artık İran'ın Akdeniz'e kara bağlantısı var...

Suriye ve Ortadoğu'da yakın tarihin en kanlı sürecinin baş aktörü IŞİD için geri sayım başlarken ardında yıkılmış şehirler, yüzbinlerce ölü, milyonlarca mülteci bırakan örgüt şimdi Irak ile Suriye arasındaki çöllerde yaşam savaşı veriyor.

SON YERLEŞİM YERİ KAYBEDİLDİ

Geçtiğimiz hafta örgütün elindeki son büyük yerleşim olan Albukemal sınır kapısı ve kasabası, hududun iki yanında Irak ve Suriye ordusu ve Şii milislerin ortak operasyonu ile geri alındı.

Şİİ HİLALİ TAMAMLANDI

Albukemal sınırın Suriye tarafındaki kasabanın ismi. Irak tarafında ise Al Kaim. İki komşu kasaba İran'ın 38 yıllık Akdeniz'e ulaşan Şii Hilali ya da Direniş Ekseni hayalinin de gerçekleşmesinin tanığı oldu. İran'ı adım adım savaşın en büyük kazananı haline getiren son perdenin ilk hamlesi Irak tarafından geldi.

sablon-kopya-1511307585

İşte Karar'ın derlediği habere göre yaşananlar:

ARTIK İRAN'IN AKDENİZ'E KARA BAĞLANTISI VAR

Şii milislerden oluşan Haşdi Şabii ile Irak ordusu büyük bir operasyon yaparak kasabayı (Al Kaim) almakla kalmadı, Suriye topraklarına da girerek savaşı bir müddet burada sürdürdü. Al Kaim zaferinde sahnede İran'ın Ortadoğu'daki kılıcı olarak anılan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani kabul etti.

Al Kaim'in ele geçirilmesindan kısa bir süre sonra bu kez sınırın diğer tarafında Suriye ordusu, Lübnan Hizbullahı ve dünyanın değişik bölgelerinden gelen Şii gönüllüler Albukemal'i almak için operasyonu başladı. İlk operasyon başarısız olunca devreye yine Kasım Süleymani girdi. Bu kez Suriye'deki güçlerin komutasını ele alan Süleymani 1 hatfa süren operasyonun ardından yine zafer karesinde yer alıyordu. Bu defaki zafer diğerlerinden biraz farklıydı. İran devriminin de önemli isimlerinden biri olan, Tahran'ın 1979'dan beri hayalini kurduğu Lübnan ve Akdeniz'e kara bağlantısı da hayata geçmiş oldu.

 

Haber Ara