Dolar

32,3860

Euro

35,0550

Altın

2.325,22

Bist

9.114,79

'Sığınmacılar Gelmesin' diyen köy birbirine girdi

'Huzurlarının bozulmasından korktukları için' paylarına düşen on sığınmacıyı kabul etmemek için 200 bin sterlin ödemeyi kabul eden İsviçre'nin Oberwil-Lieli köyü ikiye bölündü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-09 22:47:21

'Sığınmacılar Gelmesin' diyen köy birbirine girdi

'Huzurlarının bozulmasından korktukları için' paylarına düşen on sığınmacıyı kabul etmemek için 200 bin sterlin ödemeyi kabul eden İsviçre'nin Oberwil-Lieli köyü fikir ayrılığı yaşıyor.

850 BİN TL'Yİ GÖZDEN ÇIKARMIŞLARDI

Nüfusunun önemli bir bölümünü milyarderlerin oluşturduğu Oberwil-Lieli köyünde geçen haftalarda yapılan bir referandum sonucunda köy sakinleri, sığınmacıları kabul etmemeleri karşılığında 200 bin sterlin (yaklaşık 850 bin Türk lirası) ödemeye onay vermişti.

"SIĞINMACILARIN AKDENİZ'DE BOĞULMASININ SORUMLUSU ONLARI KABUL EDEN ÜLKELER"

Referandumdan çıkan sonucu savunan köyün belediye başkanı Andreas Glarner, Sputnik'e verdiği demecinde, "Her devletin sığınmacıları koşulsuz olarak kabul etmesi, bu sığınmacıların teknelere binip Akdeniz'de boğulmasına neden oluyor. Bu felaketi önlemek için yerel (sığınmacıların kendi ülkelerinde) önlemler alınmalı" dedi.

"KARAR İSVİÇRE'NİN ÖZÜNE AYKIRI"

Ancak Oberwil-Lieli köyünde sığınmacılarla ilgilenen bir sivil toplum kuruluşunun üyesi olan Martin Uebelhart, Glarner gibi düşünmüyor.

Sığınmacıları kabul etmeme kararının çıktığı referandum sonuçlarını 'hayal kırıklığı' olarak niteleyen Uebelhart, şunları söyledi: "Köy bölünmüş durumda. Bu yıl için geçerli olan karar gelecek yıl değişebilir. O nedenle pes etmememiz gerek. Bu insanlar ülkelerini terk ediyor, bu bir gerçek. İnsani geleneklerin bir parçası olarak bu insanlara yardım etmeli ve çabalarımızı birleştirmeliyiz. Bu karar, İsviçre'nin özünü oluşturan toplum dayanışması ilkesine aykırı."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara