Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Sığınmacı anlaşması iptal edilsin' çıkışı

Alman sivil toplum kuruluşu, ‘Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı anlaşması iptal edilsin’ çağrısında bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-23 05:43:21

'Sığınmacı anlaşması iptal edilsin' çıkışı

Deutsche Welle'de yer alan habere göre, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere karşı ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğunu öne süren Alman sivil toplum kuruluşu Pro Asyl, Almanya Başbakanı Merkel'den Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın feshedilmesini istedi.

Almanya'da sığınmacılarla ilgili konularda çalışan bir sivil toplum kuruluşu olan Pro Asyl'ün yöneticisi Günter Burkhardt, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada Türkiye'ye yönelik iddialarda bulundu.

Yunanistan ve Türkiye'deki sığınmacılara yönelik temel hak ihlallerinin sistematik olarak sürdürüldüğüne dikkat çeken Pro Asyl yetkilisi, sığınmacıların içinde bulundukları koşullar ve karşı karşıya oldukları tehlikenin boyutu tam olarak araştırılmadan iadeye zorlandığını söyledi. Burkhardt, Türkiye'ye iade edildikten sonra gözaltına alınan göçmenlerin bu karara itiraz etme şansı bulunmadığına da dikkat çekti. 

'HUKUKİ DESTEK YETERSİZ'

Sığınmacılara destek verecek avukat sayısının da yetersiz olduğunu belirten Burkhardt, “Midilli'de 3 bin sığınmacı tutulurken onların destek verecek tek bir avukatın bile bulunmaması kabul edilebilir bir durum değil. Şimdiye kadar 13 sığınmacı iltica başvurusu incelemeye dahi alınmadan Türkiye'ye iade edildi" dedi.

Hak ihlallerinin Türkiye'de de sistematik olarak devam ettirildiğini belirten Burkhardt, Türkiye'de tutuklu bulunan sığınmacıların ülkelerine geri gitmeye zorlandıklarını ifade etti. Tutanaklara bunun ‘kendi rızalarıyla geri dönüyor' olarak geçtiğine dikkat çeken yetkili, aksi halde Türk yetiklilerin bu sığınmacılara hapiste kalmaya devam edecekleri tehdidinde bulunduğunu ifade etti.

Türk yetkililerin bu ihlalleri hasıraltı ederek göstermelik birkaç vakayı AB'li yetkililere sunduğunu ileri süren Burkhardt, AB'li makamları da ‘işine gelmediği için' hak ihlallerini görmezden gelmekle suçlayarak, “Şimdiye kadar birçok kez temel hakların ihlal edildiği vakaları Alman makamlarına ilettik ama bir sonuç alamadık" diye konuşu.

Haber Ara