Dolar

32,3798

Euro

35,0479

Altın

2.326,91

Bist

9.145,21

Sigara her yil 100 bin insanin olumune neden oluyor

Sigara her yil 100 bin insanin olumune neden oluyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-09 13:02:14

Sigara her yil 100 bin insanin olumune neden oluyor
FİKRİYE SUSAM UYAR - Türkiye'de ve dünyada bağımlılık yapıcı maddelerin başında gelen tütün, dünyada her yıl 6 milyon, Türkiye'de ise 100 bin kişinin ölümüne neden oluyor.

AA muhabirinin Yeşilay'ın verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de ölümlerin yüzde 23'ü tütün kullanımına bağlı hastalıklardan kaynaklanırken, 15 yaş üzerinde 16 milyon kişi sigara bağımlısı.

Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasının verilerine göre, Türkiye'de 15 yaş ve üzeri bireylerin 2008 yılında yüzde 31,3'ü her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamullerini kullanırken, bu oran 2012 yılında yaklaşık yüzde 27'ye düştü.

Türkiye'de erkeklerin sigara kullanım oranı kadınlara göre daha fazla olurken, yetişkinlerde sigara içme oranında düşüş olmasına karşın gençlerde artış yaşanıyor.

- Türkiye sigarayla mücadelede ilk dört ülke arasında

Türkiye'nin, 2006 yılından bu yana tütün kontrolüyle ilgili yaptığı aktif çalışmalar başarılı şekilde devam ediyor. Türkiye bu kapsamda tütünle mücadelede Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kriterlere göre, dünyada başarılı ilk dört ülke arasında yer alıyor.

Tütün kontrolüyle ilgili yapılan son çalışmalardan sonra Türkiye'de 2008 yılına göre yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin sigarayı bıraktığı, kapalı alanlarda sigara dumanına maruz kalma yüzde 60 ve yasak olmamasına rağmen evlerde sigara içenlerin oranı ise 35 azaldı.

Öte yandan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) üye ülkelerin sigara ve alkol kullanımına yer verdiği raporunda, Türkiye yüzde 23,8'lik sigara kullanım oranıyla OECD ülkeleri arasında 11. sırada yer aldı.

Sigara tüketiminin kadın ve erkekler arasındaki farkına da yer verilen raporda, Türkiye'de erkeklerin yüzde 37,3'ü sigara kullanırken, bu oran kadınlarda yüzde 10,7 olarak gerçekleşti. Türkiye'de sigara kullanımının 2000 yılında yüzde 32'leri bulduğu ve yıllar içerisinde bu oranın düştüğü gözlemlenirken, uzmanlar, Türkiye'de 2005'te uygulanmaya başlanan kapalı alanlarda sigara yasağının sigara kullanımını azalttığını belirtti.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sigarayı yalnızca bir kez denemenin bile bağımlı olmak için yeterli bir sebep olduğunu belirtiyor.

Dünya Akciğer Vakfı, mevcut eğilimin sürmesi halinde bu yüzyılda 1 milyar kişinin sigara içmesi ya da dumana maruz kalması yüzünden hayatını kaybedeceğini belirterek, sadece 2013 yılında 6 milyondan fazla kişinin tütünün neden olduğu hastalıklar yüzünden öldüğünü açıkladı. Türkiye'de her yıl 50 bin yeni akciğer kanseri vakasının ortaya çıktığı, bunların yüzde 80 ile 90'ının tütün ürünlerinin tüketiminden kaynaklandığı belirtilirken, DSÖ verilerine göre de tütün, kanserden ölümlerin yüzde 22'sinden sorumlu.

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, insan ve toplum sağlığına zarar veren sigaranın içerisinde 4000'den fazla zehirli kimyasal barındırdığını söyledi.

Sigaranın kanser yapıcı bir madde olduğunu ve tüm dünya ülkeleri için önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu ifade eden Öztürk, sigaranın kolay ulaşılabilir olması ve oluşturulmaya çalışılan sosyal işlevsellik algısının bu maddeye karşı bağımlılık oranını artırdığını kaydetti.

Öztürk, şunları kaydetti:

"Her yıl 5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sigara ve diğer tütün ürünlerine karşı mücadelemizde aldığımız mesafe çok iyi ama uygulama ve denetimlerdeki yetersizlik bizleri üzüyor. Karar vericileri ve uygulayıcıları gelecek nesillerimiz için Yeşilay olarak daha özverili olmaya davet ediyoruz. Farkındalık kampanyalarımız, bilgilendirme seminerlerimiz, kamu spotlarımız, sosyal medya çalışmalarımızla Yeşilay olarak sigaraya karşı mücadelemiz hız kesmeden devam edecek. Bu mücadeleye tüm vatandaşlarımızın sigarayı bırakarak, bilgi sahibi olarak ve bilinçlendirerek destek olmalarını arzuluyoruz. Sigarasız bir hayat mümkün."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara